Cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele de Crăciun ale românilor. De-a lungul anilor au apărut fel și fel de rețete, care mai de care mai aparte, menite să impresioneze orice musafir. Ei bine, anul acesta un nou trend a acaparat bucătăriile gospodinelor. Iată cum să faci cea mai spectaculoasă rețetă de cozonac Dubai! Ingredientul vedetă este chiar fisticul.
Rețetă de cozonac Dubai
Ingrediente:
Pentru aluat
- un kilogram de făină,
- 200 g zahăr,
- 200 ml lapte călduț,
- patru ouă,
- 100 g unt topit,
- 50 g drojdie proaspătă,
- o linguriță esență de vanilie,
- un praf de sare,
- coaja rasă de la o lămâie.
Pentru crema de fistic
- 200 g fistic crud (neales),
- 150 g zahăr,
- 200 ml smântână lichidă,
- 50 g unt,
- o linguriță de esență de vanilie.
Pentru umplutura de cozonac
- 150 g fistic prăjit și măcinat,
- 100 g zahăr,
- 100 g cacao (pentru un gust intens de ciocolată),
- 50 g unt topit.
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia într-un bol mare cu 1 lingură de zahăr în lapte călduț. Se lasă 10-15 minute până începe să facă spumă. Se pun făina, zahărul, sarea și coaja de lămâie într-un bol separat. Se adaugă ouăle și untul topit și se încorporează treptat amestecul de drojdie. Se frământă până când aluatul este elastic și nu se mai lipește de mâini. Se acoperă cu un prosop și se lasă să crească într-un loc cald până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
Într-un blender, se pune fisticul și se mărunțește până când se obține o pastă fină. Într-o cratiță, se pune smântâna lichidă și zahărul, lăsându-le să fiarbă pe foc mic până zahărul se dizolvă. Se adaugă pasta de fistic și untul și se amestecă bine până la omogenizare. Se lasă să se răcească înainte de a fi folosit în cozonac.
Când aluatul a crescut, se împarte în 2-4 porții egale. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire. Se unge cu cremă de fistic și se presară cu fisticul măcinat, zahăr și cacao. Se rulează aluatul, se așază pe o tavă și se lasă să crească timp de 30 de minute. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Cozonacii se ung cu un ou bătut și se bagă la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute sau până când sunt bine rumeniți.