Prețurile imobiliarelor a început să fie exorbitante. În unele orașe, tinerii nici măcar nu se mai gândesc la achiziționarea unei locuințe, din cauza sumelor foarte mari pe care nu și le-ar putea permite. Așadar, mulți aleg să stea în continuare în chirii, cel puțin până când piața va fi mai blândă.
Mulți ar crede că Bucureștiul se află în topul celor mai scumpe locuințe în anul 2024, dar se pare că altcineva i-a luat locul. Ești curios să afli?
Unde au crescut enorm prețurile imobiliarelor?
Ei bine, se pare că acolo o garsonieră a ajuns să fie aproximativ 110.000 euro, notează romanialibera.ro. Este vorba de Cluj-Napoca. Prețul mediu pe metru pătrat a atins un nivel de €2.372, fiind cu doar 1,93% peste nivelul de prețuri de la începutul anului, informează Actual de Cluj. Într-adevăr, în unele cartiere prețurile au scăzut. Printre acestea se numără: Apahida, Bună Ziua, Dâmbul Rotund, Semicentrală, Grigorescu, Gheorgheni sau Plopilor, potrivit unei analize.
„Evoluția pieței imobiliare pe segmentul vânzărilor de apartamente în Cluj-Napoca prezintă oportunități interesante și sugerează un mediu foarte dinamic. Recordul prețurilor în zona Centrală, care a depășit pragul psihologic de €3.000/mp, este un indicator al acestei dinamici”, spun reprezentanții unei agenții imobiliare, conform sursei citate mai sus.
În tot acest timp unii experți vorbesc de fapt despre o stabilizare a pieței.
Care sunt prețurile în București?
În capitală, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor a fost în iulie 2024 de 1.855 de euro pe metru pătrat, notează Daily Business. Pentru o garsonieră, prețul a fost și de 74.187 euro, în timp ce prețul unui apartament cu trei camere de 75m a fost de 139.102 euro.
În ceea ce privește vânzările, se pare că Iașiul stă foarte bine la acest capitol, pe locul doi după București. Acolo, un apartamentul cu 2 camere a costat 60.000 de euro, iar pentru cel de 3 camere 90.000 euro, mai scrie national.ro.
Analiștii financiari ne atrag însă atenția spunând că imobiliarele vin atât cu dezavantaje, cât și cu dezavantaje. Important este să știm la ce să fim atenți și când să acționăm pe această piață, pentru a nu rata momentul oportun.