Iată toate detaliile despre momentul în care va avea loc explozia unei stele! Acest fenomen astronomic este unul rar, conform experților, deoarece are loc o dată la 80 ani, scrie Business Insider.
Această stea, denumită „Blaze Star” face parte dintr-un sistem eruptiv de 2 stele numit T Coronae Borealis, situat la 3.000 de ani lumină distanță.
”Sunt practic bombe cu hidrogen”, după cum a declarat un om de știință pentru The New York Times.
Când va putea fi văzută explozia unei stele?
Așadar, cerul va străluci pentru câteva zile, însă trebuie să știți foarte bine în direcția în care să vă uitați. Săptămâna următoare este momentul oportun să urmăriți cerul, dar înainte de toate documentați-vă suficient. În principal, cel mai bine ar fi să urmăriți site-ul NASA, dar și să găsiți constelația Corona Borealis, care chiar are forma unei coroane.
„Va fi una dintre primele 50 cele mai strălucitoare stele de pe cer”, a declarat pentru Business Insider astrofotograful Dan Bartlett, care verifică cerul în fiecare noapte din iunie. Va fi la fel de strălucitoare ca stelele din Carul Mare”, a explicat astrofotograful Dan Bartlett pentru sursa citată mai sus.
Oamenii au înregistrat prima novă a lui T CrB în anul 1217, cea mai recentă având loc în anul 1946, potrivit Space. Mai apoi, ea a dispărut în cosmos, o lună mai târziu. Aceste novas sunt formate dintr-o stea veche asemănătoare Soarelui, care și-a epuizat combustibilul, lăsând în urmă o altă stea care o însoțea. De regulă evenimentele acestea sunt foarte îndepărtate și greu de identificat, după cum spun specialiștii, însă atunci când au loc într-un asemenea cadru ele pot fi studiate mult mai bine.
„Cam o bombă cu hidrogen explodează pe suprafața unei stele. Cred că este destul de frumos”, a adăgat Tanya Hill, astronom și curator la Planetariul din Melbourne, conform abc.net.au.
S-ar putea ca până în luna septembrie să apară acest fenomen, de obicei fiind nevoie și de un telescop. Chiar și în zonele poluate va putea fi văzută această explozie spectaculoasă.