În urmă cu puțin timp, OMS a declarat o alertă de pandemie, la cel mai ridicat nivel. Este deja a doua oară în ultimii doi ani când o nouă pandemie amenință omenirea. Este vorba de epidemia de mpox cunoscută ca „Variola maimuței”.
O nouă pandemie amenință omenirea
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în urmă cu puțin timp, că există o urgență globală de sănătate publică. Acest lucru se întâmplă deja pentru a doua oară în ultimii doi ani, după ce în Congo a fost găsit un focar de infecție. Acesta s-a răspândit imediat și în țările vecine, potrivit Reuters.
„Astăzi (miercuri), comitetul de urgență s-a reunit și m-a informat că, în opinia sa, situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat această recomandare”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă, potrivit sursei citate.
Cum se transmite această boală?
„Variola maimuței” se răspândește prin contact apropiat. Boala se manifestă prin simptome destul de asemănătoare unei gripe. Aceasta provoacă leziuni pline de puroi la nivelul capului. O formă ușoară ajunge foarte rar să fie fatală.
În ultimele săptămâni, în Republica Democrată Congo au fost înregistrate aproximativ 500 de decese. Peste 90 de cazuri au fost raportate și în țările vecine. Mpox este o boală virală care se răspândește de la animale la om, însă se poate transmite și prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.
Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de clada I. Dar o nouă variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contactul apropiat de rutină, inclusiv prin contact sexual.
Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declarațiilor făcute de șeful OMS.
Momentan nu există vaccinuri disponibile, însă autoritățile fac tot posibilul pentru a le obține în acest an.