Variola maimuței a fost declarată urgență de sănătate globală de către Organizația Mondială de Sănătate (OMS). Virusul agresiv s-ar răspândi extrem de repede, el ajungând chiar și în Europa, mai precis în Suedia. Acesta a pornit din Africa, deci cei care merg acolo în vacanță ar trebui să fie extrem de atenți la contactele avute.

„Apariția unei noi clade de mpox, răspândirea sa rapidă în estul RDC și raportarea de cazuri în mai multe țări învecinate sunt foarte îngrijorătoare. Pe lângă focarele altor clade mpox în RDC și în alte țări din Africa, este clar că este necesar un răspuns internațional coordonat pentru a opri aceste focare și a salva vieți”, a declarat Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit World Heath Organization.

Până acum au fost confirmate 2 863 de cazuri și 517 decese, în principal în Republica Democrată Congo.

Care sunt simptomele specifice pentru variola maimuței?

Noua tulpină este transmisibilă pe cale sexuală, așadar este foarte importantă prevenția. Încă din anul 2022 a fost o epidemie globală de Mpox, însă virusul a apărut pentru prima dată la om în anul 1970, mai specifică sursa citată mai sus.

Printre simptomele comune se numără erupțiile cutanate sau leziuni ale mucoaselor care durează între 2 și 4 săptămâni. De asemenea, specifice mai sunt febra, durerile de cap, durerile musculare, de spate, și  umflarea ganglionilor limfatici umflați.

Imagine reprezentativă pentru un pacient la spital. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

El se poate transmite atât între oameni, însă poate fi luat și de la animale, specifică AfricaCDC. În cazurile mai grave leziunile pot apărea în gură, pe ochii și organele genitale. Ceea ce este cel mai grav că virusul poate avea un impact fatal pentru cei vulnerabili, precum copiii sau bătrâni.

Nu numai că se transmite ușor, poate ar fi bine să ne amintim că e vorba de un contact prelungit și un contact apropiat, deci clar că riscul va fi mult mai mare prin tuse, prin strănut sau prin obiecte contaminate, e o probabilitate extrem de mică de a se transmite. Alerta ne va spune așa: lumea medicală trebuie să ia în calcul acest diagnostic și de fiecare dată când o persoană vine mai ales de pe continentul african să se gândească, printre alte, și că va putea să fie variola maimuței”, a mai explicat medicul Adrian Marinescu pentru Digi 24.

Între 14 și 21 de zile durează această infecție, iar cei afectați trebuie să se izoleze de ceilalți până când le dispar toate leziunile.