Poate că uneori am simțit că țânțarii ne vizează în mod special și că apar instantaneu oriunde ne-am afla. De fapt, această senzație ar putea fi complet justificată! Specialiștii ne informează că anumite persoane pot fi într-adevăr mult mai atrăgătoare pentru țânțari.
Motivul pentru care ne ciupesc țânțarii
În primul rând, experții au observat faptul că dioxidul de carbon pe care îl expirăm poate atrage aceste insecte supărătoare către noi. Iar oamenii care au o greutate mai mare vor expira, în mod natural, o cantitate mai mare de dioxid de carbon. Motiv pentru care țânțarii pot fi mult mai atrași de ei.
„Într-un grup de oameni, proporția de mușcături asupra unui individ a fost asociată cu proporția din suprafața totală sau greutatea contribuită de acel individ la grup”, a explicat doctorul britanic Robert Jones, potrivit adevarul.ro.
Nu doar persoanele cu o greutate mai mare elimină mai mult dioxid de carbon, ci și cei care au o rată de respirație crescută din cauza exercițiilor fizice. În plus, mirosul nostru natural poate atrage și țânțarii! Aceste insecte au un simț al mirosului foarte bine dezvoltat, iar specialiștii au observat că țânțarii preferă anumite mirosuri.
„Credem că factorii genetici și microbiomul pielii afectează compușii volatili pe care corpul nostru îi produce, iar acest lucru, la rândul său, afectează felul în care mirosim. S-a dovedit că unii dintre acești compuși sunt atrăgători pentru țânțari, așa că dacă corpul tău produce o mulțime de acești compuși, s-ar putea să atragi mai mulți țânțari decât alți oameni. Suntem interesați de moduri în care acești compuși ar putea fi mascați sau abundența lor relativă ar putea fi modificată pentru a face oamenii mai puțin atractivi”, a mai spus medicul britanic.
De asemenea, s-a observat că aceste insecte pot fi influențate de grupa noastră de sânge, în special grupa 0. Cea mai ciudată descoperire este că țânțarii au și preferințe în ceea ce privește culorile! Ei sunt mai atrași de roșu, portocaliu și negru, decât de verde, albastru sau violet.
Ce sunt țânțarii
Țânțarii reprezintă o familie de insecte diptere din subordinul Nematocera. La unele specii, femelele nu pot matura ouăle fără a consuma sânge de mamifere. Aceștia se pot împerechea și în spații mici, unde pot supraviețui pe durata iernii fără a intra în diapauză.
Adultul își depune ouăle atunci când temperatura apei depășește 10 °C, de obicei între sfârșitul lui aprilie și mai. Generațiile de primăvară și vară se succed la intervale de 15–20 de zile, în funcție de temperatura apei. Larvele se dezvoltă în ape stătătoare.