Conform calendarului ortodox, pe data de 5 decembrie creștinii îl cinstesc pe Sfântul Sava cel Sfințit. Iată care sunt cele mai cunoscute minuni pe care le-a săvârșit!
Sfântul Sava cel Sfințit în calendarul ortodox
În fiecare an, pe data de 5 decembrie, biserica îi cinstește pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Atonitul. Fiind sărbătoare cu cruce neagră în timpul postului, creștinii care postesc au dezlegare la pește.
Potrivit scrierilor bisericești, Sfântul Sava cel Sfințit s-a născut în jurul anului 438, în localitatea Mutalasca, din regiunea Capadocia (Turcia de astăzi).
De la vârsta de 8 ani a dus viață monahală în Mănăstirea Sfântul Flavian, până la majorat, când a ales să plece la Ierusalim. La scurt timp s-a așezat o mănăstire condusă de Sfântul Eftimie cel Mare, unde a rămas până la vârsta de 30 de ani.
Citește și: Sărbători importante în decembrie 2024: Zilele cu Cruce Roșie din calendarul ortodox
A decis să se retragă în pustiu și a locuit vreme de câțiva ani în peșteri, unde își petrecea timpul în post aspru și rugăciune.
Patriarhul Salustiu al Ierusalimului l-a hirotonit preot, iar după câțiva ani l-a rânduit arhimandrit, cu autoritate peste toate mănăstirile din Palestina. Mulți oameni au auzit de credința sa, astfel că ucenicii se adunau în jurul peșterii în care locuia. Astfel s-a format „Mănăstirea Lavra Sfântului Sava cel Sfințit”.
Sfântul trecut la cele veșnice pe data de 5 decembrie 532, la vârsta de 94 de ani.
Minunile Sfântului Sava cel Sfințit
Sfântul Sava a întemeiat câteva mănăstiri, săvârșind minuni și tămăduind mulți bolnavi și demonizați. Potrivit bisericii, acesta a alcătuit prima regula tipiconală pentru slujbe, numită apoi „Tipicul Sfanțului Sava”.
Finicul făcător de minuni plantat de Sfântul Sava în Lavra sa, este renumit pentru puterile sale. Se spune că a stat uscat vreme de 100 de ani și a înverzit atunci când moaștele Sfântului au fost aduse în mănăstire. De atunci săvârșește multe minuni, mai ales pentru familiile credincioase ce nu pot avea copii.
Femeile care ajung în pelerinaj la poarta mânăstirii nu au voie să intre, însă primesc ca mângâiere ulei tămăduitor (pentru boli grave) de la candela Sfântului Sava. De asemenea, li se oferă o sticlă cu aghiazmă de la izvorului Sfântului Sava. Celor care au nevoie se dăruiește câte o frunză din finicul făcător de minuni al Sfântului Sava.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare
Frunzele de finic dăruite drept binecuvântare sunt însoțite de următorul text. „Iubiți frați în Hristos, nu uitați: condițiile de bază pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze sunt credința neclintită, frica de Dumnezeu și evlavia către Cuviosul Sava.” Femeile trebuie să țină post, înfrânare generală, rugăciune, spovedania și împărtășania regulată. Apoi se face un „ceai” cu aceste frunze de finic, scrie pravila.ro.