Pe 6 decembrie toți creștinii ortodocși sărbătoresc Sfântul Nicolae. Pe lângă sărbătoarea religioasă, cei mici îl așteaptă și pe Moș Nicolae, cel care le aduce cadouri. Iată câteva tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae pe care toată lumea trebuie să le știe!

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie și el este cel care aduce copiilor cuminți cadouri în ghete. După el, vine doar Moș Crăciun, considerat și mai darnic. Copiii au însă o mică teamă de Moș Nicolae, pentru că sfântului îi place să-i dojenească pe micuții care greșesc. Uneori, copiii obraznici și neascultători găsesc în ghetuțe o nuielușă, în loc de mult prea râvnitele cadouri.

În credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină. În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

În alte regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia fac repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou care vor avea loc.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. Tot în această zi Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Moș Nicolae a întinerit.

sfantul nicolae, sarbatoare, traditii
Sfântul Nicolae Sursă: fotografie generată de DALL-E