Una dintre delicatesele nelipsite de pe masa de sărbători a românilor este prăjitura televizor. Acest desert senzațional a fost prezent în copilăria bunicilor și a rezistat de-a lungul vremii, datorită gustului unic. Iată rețeta potrivită pentru masa de Crăciun.
Rețetă Prăjitura Televizor
Ingrediente pentru blatul de cacao:
250 g făină albă superioară Băneasa
100 g unt
120 g zahăr
5 ouă
100 ml lapte
50 g praf de cacao neagră
1 linguriță praf de copt
Ingrediente pentru blatul de vanilie:
4 ouă
2 linguri apă
2 linguri ulei
200 g zahăr
200 g făină
1 plic praf decopt
1 fiolă esență de vanilie.
Ingrediente pentru cremă:
270 g unt
200 g zahăr
300ml lapte
1/2 păstaie vanilie
1 lingură vârfuită cu făină
1 fiolă esență de vanilie
1 lingură praf de cacao neagră
1 lingură cafea tare.
Citește și: Prăjitura Albă ca Zăpada. Rețeta specială pentru masa de Crăciun
Ingrediente pentru topping:
100 g ciocolată cu lapte
50 g ciocolată neagră
2 linguri cu lapte
1 lingură unt
50 ml frișcă lichidă.
Mod de preparare
- Începeți cu blatul de cacao. Mixați untul și zahărul până devin ca o cremă, apoi adăugați 3 ouă și 2 gălbenușuri. Cele 2 albușuri păstrate se bat până devin o spumă tare.
- Adăugați cacao, lapte și făină amestecată cu praful de copt, apoi încorporați albușurile bătute spumă.
- Coaceți compoziția într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit la 180°C până trece testul cu scobitoarea.
- Pentru blatul de vanilie, mixați albușurile spumă și adăugați gălbenușurile unul câte unul, apoi adăugați esență de vanilie, uleiul și apă.
- Încorporați făina amestecată cu praful de copt.
- Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și puneți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20-25 de minute.
- Pentru cremă, fierbeți laptele cu zahăr, semințele din 1/2 păstaie de vanilie și o lingură de făină până se îngroașă că o budincă. Lăsați compoziția să se răcească, apoi o amestecați cu cacao, cafea și unt.
- Însiropați ușor blatul cu cacao tăiat pe jumătate, apoi întindeți crema uniform. Acoperiți cu blatul alb, apoi iar cremă și la final blatul de cacao.
Citește și: Cozonac fără frământare cu nucă și cacao. Cea mai gustoasă rețetă pentru Crăciun
- Topiți ciocolata cu 2 linguri lapte, apoi o amestecați cu o lingură de unt și 50 ml frișcă lichidă. Turnați uniform peste prăjitură.
- Când se răcește glazura, lăsați prăjitura la rece pentru câteva ore, apoi este gata de servire.