Toamna vine cu o mulțime de bogății, mai ales cu fructe și legume. Gospodinele profită din plin de acest sezon și își pregătesc cămara pentru iarnă. O rețetă inedită este din ce în ce mai întâlnită pe mesele acestora. Iată cum poți să faci dulceață de gogonele!

Dulceață de gogonele

Deși adesea sunt folosite pentru murături, se pare că acum gogonelele sunt folosite și în alte preparate. Dulceața făcută din acestea este de-a dreptul delicioasă și a cucerit multe inimi. Se prepară destul de ușor, însă sunt câțiva pași foarte importanți care trebuie urmați pentru a prepara o dulceață ca la carte.

Ingrediente

  • 1 kg de gogonele verzi (roșii necoapte)
  • 1 kg de zahăr
  • 1 lămâie
  • 1 păstaie de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
  • Apă
gogonele, dulceata, reteta
Dulceață de gogonele Sursă: fotografie generată de DALL-E

Mod de preparare

În primă fază, Spală bine gogonelele, îndepărtează codițele și taie-le în sferturi sau felii mai mici, în funcție de preferință. Pentru a evita amăreala, opărește-le timp de câteva minute în apă clocotită, apoi scurge-le și clătește-le cu apă rece.

Într-o cratiță largă, adaugă zahărul și aproximativ 500 ml de apă. Lasă zahărul să se topească la foc mediu, amestecând constant. Când siropul începe să se îngroașe, adaugă păstaia de vanilie tăiată pe lung sau zahărul vanilat.

După ce siropul a ajuns la o consistență densă, adaugă bucățile de gogonele și lasă-le să fiarbă la foc mic. Amestecă ocazional pentru a preveni lipirea acestora de fundul cratiței.

La finalul fierberii (după aproximativ 30-40 de minute), adaugă sucul unei lămâi pentru a echilibra dulceața și a conferi un gust mai proaspăt. Lămâia ajută, de asemenea, la păstrarea culorii frumoase a dulceaței.

Toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate, închide-le bine și lasă-le să se răcească la temperatura camerei. Odată răcită, dulceața de gogonele poate fi păstrată în cămară pentru iarnă.

Această dulceață poate fii servită cu brânzeturi murate sau moi, poate fi folosită ca topping pentru deserturi, dar și ca garnitură pentru friptură de pui sau de curcan.