Manelele au căpătat o popularitate aparte în ultimii ani și au început să fie din ce în ce mai ascultate. Dacă în anii 2000, acest gen muzical era în mare vogă, ulterior nu a mai fost atât de îndrăgit, iar recent s-a strecurat din nou în inimile oamenilor. Acest gen de muzică este foarte controversat și are o istorie aparte, pe care puțini o cunosc. Iată care este aceasta, dar și motivul pentru care românii ascultă atât de mult manele!
Istoria manelelor
Manelele își au rădăcinile în cultura balcanică și au apărut pentru prima dată în secolul al XV-lea când imperiul otoman exercita o influență semnificativă asupra teritoriului. Elementele orientale, precum ritmurile și instrumentele tradiționale, au început să se amestece cu influențele muzicale locale, creând astfel baza pentru ceea ce urma să devină manelele moderne. De-a lungul timpului, manelele au evoluat și s-au schimbat după influențele sociale și culturale.
La începutul anilor 2000, manelele au creat vâlvă în rândul populației României și au devenit unul dintre cele mai ascultate genuri muzicale de la vremea respectivă. Melodiile lui Adrian Minune, Florin Salam, Nicolae Guță și ale multor altora au ajuns să fie ascultate măcar o dată de majoritatea populației din România de la vremea respectivă. Melodiile lor au fost asociate cu povești de dragoste și trăiri intense și așa au căpătat o atenție sporită.
Evoluția manelelor
Chiar dacă acest gen muzical s-a adaptat noilor tendințe, există elemente care s-au păstrat și care probabil nu vor dispărea niciodată. Aici amintim ritmurile orientale, acordurile melodice specifice și tehnica vocală distinctă. Aceste aspecte au adus manelelor o aură în ultimii ani.
Tot în anii 2000, după ce manelele au luat o mare amploare, acestea au avut o perioadă în care au fost detronate de muzica pop și hip-hop. Chiar și așa, variante s-au găsit. Maneliștii au ales să introducă în melodiile lor influențe din genurile muzicale populare. Astfel au creat niște melodii mixte care au avut un real succes.
În ultima perioadă, manelele au ajuns să fie, din nou, în tendințe. Chiar foarte mulți artiști contemporani au ales să facă colaborări cu maneliștii de succes de la noi din țară. Astfel au reușit să îmbine mai multe genuri muzicale. Aproape în fiecare săptămână, în top 10 cele mai ascultate melodii din România se află cel puțin o manea.
Chiar și solistul trupei Coldplay a fost fascinat de amploarea pe care manelele au luat-o în România. În urmă cu puțin timp, acesta a susținut un concert în București și și-a dorit să aibă alături de artist de succes de la noi din țară. Chris Martin a ales să îl invite pe Babasha, un tânăr de doar 22 de ani care a ajuns să fie locul 1 în trending cu ultima lui melodie. Manelele nu sunt, încă, acceptate de toată lumea, motiv pentru care reprezentația lui Babasha de la concertul Coldplay a fost huiduită. De cine? De multe persoane care se aflau acolo, inclusiv alți artiști din România.
De ce românii ascultă atât de mult manele?
„De ce românii ascultă atât de mult manele?” este o întrebare care probabil stă pe buzele multor persoane. Acum manelele sunt la orice pas și au devenit din ce în ce mai în vogă. Tot mai multe persoane optează să asculte acest gen muzical. Pe lângă asta, știm cu toții că românii adoră petrecerile, iar manelele sunt nelipsite de la acestea.
În anul 2013, a fost realizat un sondaj despre genurile muzicale pe care românii le ascultă. Potrivit stiridecluj.ro, din anul 2003 până în anul 2013, procentele au crescut cu 7 procente, de la 14.2% la 21.6% pentru oamenii care ascultă manele. Procentele sunt unele destul de ridicate și au avut o evoluție crescătoare.
Manelele românești au luat o amploare și peste hotare
De-a lungul anilor, au existat melodii care au scris istorie și care sunt ascultate și în ziua de astăzi. Ei bine, acestea au ajuns să fie cunoscute chiar și peste hotare. Unul dintre cele mai bune exemple este melodia lui Ionuț Cercel, „Made în România”. Aceasta este virală pe rețeaua de socializare Tik Tok.
Pe lângă asta, această melodie a răsunat pe străzi în ultimele zile, odată cu meciurile de la EURO 2024 unde România a avut un parcurs demn de mândrie. Această melodie a fost readusă la viață, specială pentru Echipa Națională a României de Loredana, Marius Moga și Ionuț Cercel.