Somnul este un factor cheie în viața noastră și are un impact semnificativ asupra stării de sănătate. Diferențele de somn dintre bărbați și femei a atras de-a lungul timpului atenția cercetătorilor. Oamenii de știință au reușit să răspundă la întrebarea: „De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații?”.
Motivul pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Știai?
Numărul de ore de somn recomandat pentru adulți este de aproximativ șapte ore. Studiile arată că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ 11 minute în plus de somn pe noapte decât bărbații. Specialiștii recomandă un minimum de 8 ore de somn/noapte pentru femei, media necesară la persoanele adulte fiind de 7-9 ore de somn/noapte.
Oamenii de știință au descoperit că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații din cauza diferențelor biologice și cognitive. Studiile recente au arătat că creierul feminin trece prin procese mai intense și mai complexe pe parcursul zilei, ceea ce face ca nevoia de odihnă să fie mai mare pentru a permite recuperarea corespunzătoare. Femeile au tendința de a folosi mai multe regiuni ale creierului simultan, ceea ce necesită o perioadă mai mare de recuperare.
Una dintre explicațiile majore pentru această diferență este legată de capacitatea femeilor de a face „multitasking”, adică mai multe lucruri în același timp, atât fizic, cât și psihic. Somnul devine un factor crucial în reechilibrarea și refacerea acestor resurse.
De asemenea, femeile au cicluri de somn mai fragmentate, din cauza responsabilităților zilnice și a factorilor externi. Multe femei jonglează între locul de muncă, îngrijirea familiei și treburile casnice, ceea ce le poate afecta calitatea somnului și le poate determina să aibă nevoie de o perioadă mai lungă de odihnă pentru a compensa oboseala acumulată. Femeile care nu dorm suficient prezintă un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate.
Trucuri și recomandări pentru a adormi mai repede
Se recomandă sportul, cel puțin 30-45 de minute de mișcare pe zi. Activitatea fizică vă poate ajuta să adormiți mai repede, dar să nu aibă loc cu două-trei ore înainte de somn.
Stabilește-ți o rutină de somn. Încearcă să te culci în fiecare seară și să te trezești aproximativ la aceleași ore.
Evită cofeina, nicotina, alcoolul și folosirea device-urilor (telefon, calculator, tableta, laptop) înainte de culcare cu cel puțin 30 de minute.
Încearcă diferite metode de adormire, cum ar fi metoda militară, care are 5 pași importanți:
- Relaxează-ți chipul: concentrează-te asupra frunții, asupra ochilor, obrajilor. Simte tensiunea de aici și, în mod conștient, îndepărteaz-o;
- Coboară-ți umerii: lasă-ți brațele să coboare și relaxează-ți umerii. Imaginează-ți că bate un vânt moale și cald care îți împinge încet mâinile în jos;
- Trage aer adânc în piept: încet, inspiră și apoi expiră. Pe măsură ce faci asta, concentrează-te asupra modului în care ți se relaxează stomacul. Nu încerca să încordezi stomacul, ci scoate tot aerul afară;
- Relaxează-ți picioarele: vântul cald s-a întors și, de data aceasta, îți coboară încet picioarele. Lasă-ți picioarele să se cufunde în pat sau în podea – ele sunt de plumb, iar patul este moale;
- Eliberează-ți mintea: sunt mai multe metode prin care poți să faci asta. De exemplu, încearcă să-ți imaginezi ceva ce te va calma, cum ar fi o apă curgătoare sau un cer cu nori albi și pufoși. Dacă nu reușești, nu te înfuria, doar revino la una dintre imaginile de mai sus.
Sursă: Descoperă.ro