Grecia este destinația ta preferată de vacanță? Ești atras de această țară, dar și de mâncarea de aici? Iată cum să faci Portokalopita la tine acasă! Acest desert specific grecesc te va cuceri din prima.
Cum să faci Portokalopita?
Ingrediente:
Pentru sirop:
– 200 g zahăr
– 500 ml apă
– 300 ml suc de portocale
Pentru plăcintă:
– un pachet de foi de plăcintă extra fine (dacă nu găsești extra fine, merg și cele fine)
– 2 portocale
– 250 g zahăr
– 3 ouă
– 250 ml ulei
– 250 ml lapte
– esență de vanilie
– 2 lingurițe praf de copt
– o linguriță bicarbonat de sodiu.
Topping pentru servire:
– înghețată de vanilie.

Cum preparăm portokalopita?
„Punem la fiert portocalele pentru o oră. Între timp, ne ocupăm de restul ingredientelor: luăm câte o foaie de plăcintă, o împăturim precum un evantai și o aranjăm în tavă. Repetăm acest proces cu toate foile rămase și băgăm la cuptorul preîncălzit la 100 de grade (ventilație) pentru o oră.
Ne ocupăm și de sirop: zahăr, apă, esență de vanilie și suc de portocale. Punem la foc mic până ce dă în clocot, apoi oprim focul și lăsăm siropul să se răcească. Portocalele noastre au fiert, așa că le tăiem pe jumătate, le stoarcem de suc, le mărunțim și le punem în blender alături de restul ingredientelor: ouă, zahăr, lapte, ulei, praf de copt și bicarbonat de sodiu.
Mărunțim foile coapte și le punem peste cremă, amestecăm și adăugăm totul într-o tavă unsă cu puțin unt și apoi direct la copt pentru 30-40 de minute (160 de grade). Imediat ce scoatem prăjitura din cuptor, o tăiem și adăugăm peste ea tot siropul delicios.
Lăsăm să se răcească și este gata de împărțit cu oamenii dragi. Merge de minune simplă sau cu o cupă de înghețată de vanilie”, se arată în descrierea rețetei publicată pe TikTok- Cosânzenele gătesc.