Prețul pentru un an vechime în muncă se va mări din nou, de la 1 ianuarie 2025. Iată câți bani trebuie să plătească românii care vor să completeze stagiul de cotizare pentru pensia de limită de vârstă.
Prețul pentru un an vechime în muncă
Salariul minim brut din România se va majora de la 1 ianuarie 2025. Angajații care încasează acum 3.700 de lei vor primi 4.050 de lei de anul viitor. Această creștere va influența și prețul pentru un an vechime în muncă.
Persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot cumpăra vechime în muncă, pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.
În prezent, cei care nu au lucrat sau nu au cotizat la sistemul public de pensii trebuie să achite 11.100 lei pentru un an, echivalent cu 25% din salariul minim brut. De anul viitor, românii vor plăti aproximativ 1.013 lei pe lună, respectiv 12.200 de lei pentru un an vechime.
Citește și: Cine ia salariul minim european? Angajatorii riscă amenzi uriașe dacă nu respectă asta
„Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare”, precizează Ministerul Muncii.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.
Salariul minim european în România
Aproximativ 1,8 milioane de angajați beneficiază de salariul minim de 3.700 de lei brut, în România. De la 1 ianuarie 2025, angajatorii sunt nevoiți să le ofere acestora salariul minim european de 4.050 de lei, respectiv 2.574 de lei net.
În cazul în care angajatorul nu vrea să majoreze salariul minim brut, în conformitate cu cel european, va fi sancționat cu o amendă de până la 10.000 de lei.
Citește și: Ultima tranșă de vouchere sociale 2024. Când intră banii pe card și cum îi poți folosi?
Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare, pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activității. Acest lucru este posibil numai cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.