De anul viitor, salariul minim european va fi obligatoriu în România. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul care prevede creșterea acestui venit, precum și alte beneficii.

Salariul minim european introdus în România

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim din România va fi reglementat conform noii directive europene. Acesta va crește la 4.050 de lei brut.

Modificările vin ca urmare a transpunerii în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022, care vizează stabilirea unor salarii minime adecvate în Uniunea Europeană.

De asemenea, va fi introdus un mecanism de calcul anual pentru salariul minim, care va fi ajustat în funcție de condițiile economice și va asigura protecția salariilor în fața riscurilor economice. Acest lucru va asigura o transparență eficientă și flexibilitate în stabilirea nivelului salariilor minime.

Conform noii reglementări, salariul minim brut va crește la cel puțin 4.100 de lei începând cu anul 2025. Astfel, angajații care primesc salariul minim vor încasa aproximativ 2.450 de lei net, față de 2.363 de lei în prezent.

Salariul minim european pentru angajați
Angajat cu salariu minim. Imagine generată de IA/DALL-E

Cine ia salariul minim european?

Salariul minim din România este de 3.700 de lei brut. Potrivit statisticilor, aproximativ 1,8 milioane de angajați beneficiază lunar de această sumă. De la 1 ianuarie 2025, angajatorii sunt obligați să le ofere acestora salariul minim european.

Datorită acestei legi, 30% din angajații cu normă întreagă vor primi mai mulți bani, de anul viitor. În cazul în care angajatorul nu vrea să majoreze salariul minim brut, în conformitate cu cel european, va fi sancționat cu o amendă de până la 10.000 de lei.

Citește și: Coșul de cumpărături va fi mai scump ca niciodată în 2025. 5 Sfaturi pentru a economisi

„Am stabilit, azi, în Comitetul Național Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm astfel, pe traseul salariului minim european!

Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 și 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%).

De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. Apreciez din nou seriozitatea și responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din România”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Citește și: Ultima tranșă de vouchere sociale 2024. Când intră banii pe card și cum îi poți folosi?

Reglementări pentru drepturile angajaților din România

Creșterea salariului minim nu este singurul lucru bun pentru angajații din România. Potrivit proiectului de lege, angajații vor beneficia de protecție mai mare prin contracte colective de muncă sau acorduri scrise, care vor stabili salarii și condiții de muncă decente.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) va avea posibilitatea de a efectua controale mai frecvente la firmele care nu respectă legislația muncii, fără a fi considerat un comportament discriminatoriu, scrie realitatea.net.

Mai mult decât atât, angajații vor avea dreptul la salariu chiar și pentru perioadele în care se află în grevă.