Iată ce i s-a întâmplat unui bărbat, după ce a consumat prea mult sos de soia. Foarte mulți îl preferă, dar trebuie să știe și riscurile la care se supun, în cazul în care exagerează cu el.

Cât de periculos poate fi un sos de soia pentru sănătate?

Un tânăr american în vârstă de 19 ani a reușit să bea un litru de sos de soia. Totul ar fi făcut parte dintr-un fel de provocare la universitate, informează Lad Bible. La scurt timp după ce a făcut acest gest nebunesc, el a avut convulsii și  a început să facă spume la gură, după cum se specifică în raportul Journal of Emergency Medicine.

Odată ajuns la spital, medicii  i-au administrat 6 L de apă timp de 30 de minute și a supraviețuit, deși evenimentul putea să-i fie fatal.

„Nu a răspuns la niciunul dintre stimulii pe care i i-am dat. Avea ceva clonus, adică reflexe ridicate. Este un semn că, practic, sistemul nervos nu funcționa foarte bine”, a explicat un medic pentru Live Science.

Sosul de soia este originar din China și conține până la 900 de miligrame de sare într-o singură lingură de produs, ceea ce înseamnă enorm pentru corpul uman. Datorită procesului de fermentare prin care trec boabele de soia și grâu, multor persoane nu le priește deloc în mâncare.

Uite ce conține o linguriță de soia:

Calorii: 8

Carbohidrați: 1 gram 1 gram

Grăsimi: 0 grame

Proteine: 1 gram

Sodiu: 902 mg

Imagine reprezentativă pentru sosul de soia. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Așadar, înainte de a cumpăra trebuie să fiți foarte atenți pe etichetă la ce conține sosul. Din păcate, acesta mai poate conține și substanțe care cauzează cancer, conform Healthline. MCPD ar fi un alt ingredient, care afectează rinichii, scade fertilitatea și provoacă tumori, mai spun specialiștii. Glutenul se regăsește și el în sosul de soia, deci persoanele alergice trebuie să-l evite.