Milioane de credincioși sărbătoresc anul acesta Învierea Domnului, pe data de 20 aprilie. Iată ce se mănâncă în prima zi de Paște, pentru a fi sănătos și norocos tot anul!

Ce se mănâncă în prima zi de Paște?

Învierea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători pentru creștini, care constituie fundația de bază a credinței și a Bisericii. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții de Paște, atât creștine cât și culturale.

În noaptea de Înviere, credincioșii merg la biserică pentru a primi lumina sfântă de la preot, apoi participă la slujba specială, care ne amintește de tot ceea ce a îndurat Mântuitorul pentru răspândirea creștinismului în lume.

La finalul slujbei, fiecare creștin primește „paște”, câteva bucățele de pâine înmuiată în vin, simbol al trupului și sângelui lui Hristos. Credincioșii vor mânca din acesta în fiecare dimineață, în cele trei zile de Paște.

Totodată, se spune că atunci când mergi la biserică să iei paște trebuie să ai în buzunar un  ou roșu pentru a ciocni și apoi să îl mănânci. În unele zone, capul familiei este cel care sparge oul și îl împarte în mod egal membrilor familiei, pentru a rămâne mereu împreună.

Un alt aliment care se mănâncă în prima zi de Paște este peștele. Se spune că dacă vei consuma acest aliment vei trece repede prin acest an, așa cum trece peștele prin apă și nimic rău nu se va lipi de tine.

Ce se mănâncă de Paște
Ouă vopsite și pește de Paște. Imagine generată de IA/DALL-E

Alte tradiții respectate de Paște

În unele zone ale țării, credincioșii obișnuiesc să pună iarbă verde la intrarea în casă, după întoarcerea de la biserică. Fiecare membru al familiei trebuie să calce pe iarba verde înainte de a intra, pentru a fi sănătos, voios și proaspăt ca verdeața ierbii.

În unele regiuni oamenii la râu sau la o apă din apropiere și se scaldă în dimineața Paștelui, înainte de răsărit. Se spune că așa se vor curăța de boli, răutăți, aruncături și făcături, iar peste an vor fi scutiți de boli, se vor face iuți, sprinteni, sănătoși și harnici, conform traditii-superstitii.ro.

La sate, toți membrii familiei se spală pe față dintr-un vas cu apă în care se află apă proaspătă și curată, ouă roșii și câțiva bănuți de argint. Oul se pune pentru a fi roșii și sănătoși ca oul, iar bănuții ca să le meargă bine peste an și să aibe bani de ajuns.

De Paște, gospodinele obișnuiesc să tămâie preparatele pregătite pentru masa de sărbătoare, apoi să împartă vecinilor, rudelor sau unor oameni nevoiași. Apoi, toți membrii familiei se adună în jurul mesei, ciocnesc ouă și se bucură de friptură de miel, drob, cozonac, pască și alte bunătăți tradiționale, în funcție de zonă.

Citește și: Drob de miel pentru masa de Paște. Descoperă cea mai gustoasă rețetă pe care trebuie să o încerci

Superstiții de Paște

Se spune că prima persoană care îți calcă pragul în ziua de Paște trebuie să fie un bărbat. În felul acesta vei avea spor și belșug în toate cele.

Dacă va ploua de Paște, atunci până la Rusalii va fi tot ploios, iar de va bate grindina în ziua de Paște, atunci anul va fi mănos.

Dacă vrei să-ți afli norocul păstrează oul fiert, sfințit în ziua de Paște, până la Paștele următor. Atunci sparge-l: de va fi gol, n-ai noroc, de va fi plin, ești cu mare noroc.

Se spune că cine doarme în ziua de Paște va fi tot anul somnoros. De asemenea, se crede că cei care se nasc în această zi de sărbătoare vor fi norocoși toată viața.

În dimineața Paștelui e bine să privești prima dată într-o cofa cu apă neîncepută, pentru a avea vederea buna în restul anului.