Ce se întâmplă când îți trosnești degetele? Această întrebare stă, cu siguranță, pe buzele multor persoane. Acest obicei îți poate afecta articulațiile în timp, însă nu îți pot cauza nicio boală. Iată care este purul adevăr despre această practică!

Ce se întâmplă când îți trosnești degetele?

Cu siguranță și tu ai auzit, atunci când erai copil, că poți face artrită dacă îți trosnești degetele. Foarte mulți părinți au împrăștiat acest mit printre cei mici. Ei bine, acest lucru nu este deloc real.

Cu toate acestea, studiile recente și opiniile medicilor au demonstrat că nu există dovezi clare care să susțină legătura dintre trosnirea degetelor și apariția artritei, iar acest obicei, deși poate provoca disconfort la nivelul articulațiilor, nu este în mod direct dăunător.

„Trosnitul degetelor prea frecvent sau prea agresivă poate duce, în timp, la instabilitate articulară, prin întinderea excesivă a ligamentelor şi tendoanelor din jur”, a dezvăluit Dr. Diana Girnita, fondator al Rheumatologist OnCall şi specialist în reumatologie, într-un interviu acordat pentru Health Digest. 

degete, articulatii, artrita
Degete Sursă: fotografie generată de AI

De altfel, sunetul puternic care se aude când îți trosnești degetele nu provine de la oase, ci este vorba despre o reacție fiziologică ce are loc în interiorul articulației. Experții în reumatologie folosesc termenul „crepitus” pentru a desemna acele sunete inofensive care provin din articulații, cum ar fi pocniturile, trosnirile sau frecările.

„Unul dintre motivele principale pentru care se întâmplă acest fenomen este formarea şi spargerea bulelor de gaz din lichidul sinovial al articulației. Aceste bule se formează şi se prăbuşesc în momentul în care te mişti sau întinzi, creând sunetul”, a menționat specialista.

Mai mult decât atât, sunetul apare și în alte zone ale corpului, precum genunchii, umerii sau gleznele.

 „Crepitus poate apărea și atunci când ligamentele sau tendoanele – ţesuturile care conectează şi stabilizează articulaţiile – se mişcă uşor din loc şi se întorc brusc în poziţia lor normală în timpul mişcărilor“, explicat specialista.