Cu siguranță fiecare dintre noi am avut măcar o dată curiozități despre spațiu. Ei bine, în rândurile de mai jos veți afla care este de fapt motivul pentru care în spațiu nu există niciun sunet în spațiu!

Ce este sunetul?

Pentru a înțelege tot acest proces trebuie să înțelegem mai întâi pe ce principii funcționează sunetul. Acesta este o undă de energie, iar propagarea lui se face cu ajutorul unui solid, un gaz sau un lichid.

Sunetul mai exact este o undă de comprimare, iar în momentul în corzile vocale vibrează se creează o energie, iar aceasta comprimă aerul din gât, rezultând sunetul care se aude în exterior.

O comparație pe înțelesul tuturor poate fi jucăria Slinky. Dacă o întinzi și apeși puternic pe un capăt, o undă de comprimare va călători în jucăriei.

În momentul în care spui un cuvânt, corzile vocale vor vibra și vor agita moleculele de aer din gât care sunt plasate deasupra corzilor vocale, iar în final se vor lovi și va ieși un sunet.

Nu este nicio diferență între modul în care sunetul se deplasează prin aer cu cel în care se deplasează prin gât. Există câteva molecule de aer care sunt plasate lângă gură, iar acestea se lovesc de vecinii lor, care, la rândul lor se vor lovi de alți vecini, iar după tot acest proces sunetul reușește să se deplaseze și informația ajunge să fie auzită.

O undă sonoră crește cu o rapiditate destul de mare, mai exact cu 1.223 kilometri pe oră, iar unele surse spun că este mai rapid decât un avion.

Univers
De ce nu există niciun sunet în spațiu

De ce nu există niciun sunet în spațiu

Toată lumea știe că spațiul este gol și că materia de acolo este inexistentă. Așadar, ca un sunet să poată fi auzit trebuie să fie transportat de atomi și molecule. În spațiu, după cum știm, nu există, iar din cauza lipsei acestora nu există nici sunet, pentru că nu are cine să transporte unda sonoră.

Sunetul ar fi posibil în spațiu dacă ar putea fi transportat, dar din cauza faptului că nu există atomi și nici molecule este imposibil să se audă ceva.

Cum sună spațiul cosmic îndepărtat

Într-adevăr spațiul este un vid în care sunetul nu poate ajunge, dar cu toate acestea nu este perfect și putem găsi și câteva particule care plutesc.

Mai departe de Pământ și atmosferă există cinci particule pe centimetru cub, care rezultă atomi de hidrogen. Cu toate acestea, nu se compară cu aerul pe care oamenii îl respiră, deoarece acela este mult mai gros.

Cu cât suntem mai departe de Soare, cu atât densitatea este mai mică, iar în spațiul dintre cele două există 0,1 particule pe centimetru cub.

Radiația stelelor ajută vidurile spațiului să se mențină calde. Materia de acolo se numește plasmă și este destul de deasă.

Când vorbim despre plasmă ne gândim la un gaz în interiorul căruia electronii și protonii sunt separați. În interiorul unei plasme, fizica undelor sonore este mai dificilă decât ne putem imagina. Undele se mișcă mult mai rapid în locurile unde densitatea nu este atât de mare, iar lungimea de undă este automat mai mare.