Data de 7 decembrie marchează diferite evenimente, aniversări și comemorări, care ne amintesc de momente esențiale din istorie și religie. Iată ce sărbătorim în această zi!
Ce sărbătorim pe 7 decembrie 2024?
În fiecare an, pe data de 7 decembrie, este marcată Ziua internaţională a aviaţiei civile pentru creşterea gradului de conştientizare publică a importanţei aviaţiei civile internaţionale în dezvoltarea socială şi economică a lumii. Acest eveniment are ca scop și evidenţierea rolului Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile în promovarea siguranţei şi eficienţei transporturilor aeriene internaţionale.
Ziua a fost recunoscută, începând cu anul 1996, prin Rezoluţia 33/51 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile a fost fondată în 1944 și este o agenţie specializată a sistemului ONU, care se ocupă de elaborarea principiilor şi codifică tehnicile de navigaţie aeriană la nivel internaţional. România a aderat, în 1965, la Convenţia privind Aviaţia Civilă Internaţională, devenind stat contractant ICAO, scrie agerpres.ro.
Citește și: Sărbători importante în decembrie 2024: Zilele cu Cruce Roșie din calendarul ortodox
Ce sărbătorim pe 7 decembrie în calendarul ortodox?
Conform bisericii, pe data de 7 decembrie, creștinii sărbătoresc pe Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș și pe Sfântul Ierarh Ambrozie, episcopul Mediolanului.
Sfânta Muceniță Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, Veliko Tărnovo, Țaratul Vlaho-Bulgar. Este una dintre cele mai mari Sfinte din calendarul ortodox, datorită credinței sale și faptelor de milostenie. Aceasta a trecut la cele veșnice la vârsta de 12 ani și este considerată ocrotitoarea copiilor și tinerilor, dar mai ales ale fetelor care doresc să se căsătorească.
Moaștele Sfintei Filofteia sunt păstrate la loc de cinste în Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeș. Se spune că de-a lungul timpului au avut loc numeroase minuni.
Evenimente istorice amintite pe 7 decembrie
- 1732: A fost inaugurată Opera Regală la Covent Garden, Londra.
- 1742: A fost inaugurată Opera Regală din Berlin, actuala Operă de Stat; inaugurarea Operei Regale a avut loc cu spectacolul „Cezar și Cleopatra” de Karl Heinrich Graun.
- 1834: Corabia Marița, prima navă sub pavilion românesc, a plecat în primul voiaj în afara granițelor țării pe ruta Sulina – Constantinopol, comandant fiind Ioan Cristescu.
- 1881: A fost întemeiată „Societatea Politehnică din România”; primul președinte a fost Dimitrie Frunză.
- 1965: S-a născut Jeffrey Wright
- 1966: Decret privind aderarea României la Convenția internațională pentru ocrotirea vieții omenești pe mare, încheiată la Londra, la 17 iunie 1960.
- 1966: Intră în funcțiune Hidrocentrala Bacău II, care încheie activitatea de construire a salbei de hidrocentrale de pe râul Bistrița.
- 1972: În drum spre Lună, echipajul misiunii Apollo 17 a realizat fotografia „The Blue Marble”, prima fotografie clară a feței luminate a Pământului.
- 1992: A fost inaugurat, la Iași, Centrul cultural francez, potrivit wikipedia.org.
- 2001: Consiliul Miniștrilor de Justiție și de Interne ai Uniunii Europene decid ridicarea vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2002.
- 2017: a decedat Alexandru Moșanu, istoric și politician român din Basarabia.