Anul viitor aduce vești bune pentru pensionarii din România! De la 1 ianuarie, indemnizația socială se majorează cu 10.4%, datorită valorii punctului de referință.
Indemnizația socială se majorează în România
Indemnizația socială pentru pensionari a fost instituită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate. Este un ajutor cu caracter social, care a fost adoptat ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătățire a standardului de viață al populației.
Este vorba despre o sumă fixă pentru indemnizația socială pentru pensionari, care a fost majorată în fiecare an, ajungând de la 300 de lei în 2009 la 1.281 de lei în acest an.
Pensionarii care beneficiază de acest venit din partea statului vor primi de la 1 ianuarie o majorare de 10,4%. Astfel, indemnizația socială va ajunge la 1.415 de lei în 2025.
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, cu 2.322 mai mic în comparație cu luna precedentă.
Crește valoarea punctului de referință
Valoarea punctului de referință va fi majorată de anul viitor cu 12,1%, conform Legii 360/2023, privind sistemul public de pensii. Dacă în prezent valorează 81 de lei, din ianuarie va ajunge la 91 de lei, ceea ce înseamnă că pensiile românilor vor fi mai mari.
Valoarea punctului de referință se majorează anual, în ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Noua lege a pensiilor are ca scop egalitatea veniturilor, pentru persoanele care au contribuit în egală măsură.
Citește și: Pensiile cresc din nou, dar nu pentru toată lumea! Cine nu va primi bani de la 1 ianuarie 2025?
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor.
Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine.
Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale.”, a transmis Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, pe rețelele de socializare.