Nașterea Domnului este cea mai importantă sărbătoare din calendarul ortodox. Iată câteva tradiții de Crăciun care se respectă în alte țări, pe data de 25 decembrie.
Tradiții de Crăciun în alte țări
Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă, închinată Mântuitorului. Oameni din toate colțurile lumii se pregătesc intens să celebreze Nașterea Domnului, respectând diferite obiceiuri și superstiții. Iată câteva tradiții de Crăciun, întâlnite în alte țări.
Tradiții de Crăciun în Germania
Se spune că Germania este țara în care a dat startul împodobirii bradului. Piețele de Crăciun (Weihnachtsmärkte) sunt populare, oferind o varietate de produse artizanale, mâncăruri tradiționale și vin fiert. Adventul este, de asemenea, important, cu aprinderea celor 4 lumânări în fiecare duminică înainte de Crăciun.
Tradiții de Crăciun în Bulgaria
În Bulgaria, Crăciunul este sărbătorit în familie, respectând o serie de tradiții și obiceiuri. Masă festivă în Ajun de Crăciun conține doar 12 feluri de mâncare fără carne și simbolizează cele douăsprezece luni ale anului.
Printre acestea se numără ardei umpluți cu fasole, sarmale în foi de varză cu orez, pâine rotundă, dar și banița, o plăcintă tradițională care se poate face cu brânză sau dovleac.
Citește și: Când se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi? Tradiții și obiceiuri mai puțin știute
Tinerii necăsătoriți sau căsătoriți recent, se îmbracă în haine tradiționale, fac înconjurul satului și se opresc în fiecare casă pentru a cânta, a face urări și a primi cadouri. Fetele tinere pregătesc o pâine specială, care se numește cravai, pe care o oferă colindătorului favorit.

Tradiții de Crăciun în Marea Britanie
În Marea Britanie, Crăciunul este o sărbătoare dedicată familiei și prietenilor. Pe parcursul lunii decembrie, oamenii trimit și oferă celor dragi felicitări atent decorate, chiar și muzicale. Cei care le primesc obișnuiesc să le așeze lângă brad sau lângă șemineu. Aici bradul este împodobit încă din primele zile ale lunii, precum și curțile și casele oamenilor.
La cina de Crăciun, gazdele așează pe farfuria fiecărui invitat mici cadouri cu ambalaj în formă de bomboane, numite „crakers”. De asemenea, jocul Secret Santa este nelipsit acasă, la școală sau la locul de muncă.
Tradiții în Italia
În Italia, Crăciunul începe cu opt zile înainte și este cunoscut sub denumirea de Natale. Copiii colindă din casă în casă să spună poezii și să cânte. Conform tradiției, cadourile sunt aduse pe 6 ianuarie de Befana, o vrăjitoare urâtă dar bună. Befana, vine pe mătură și verifică cine a fost cuminte și cine nu de-a lungul anului, intră pe horn și lasă daruri lângă bradul împodobit.
În această perioadă, în bisericile din Italia este amenajată ieslea cu Pruncul Iisus și cu magi în mărime naturală. O altă tradiție este ce a Irozilor – colindători costumați: pe lângă Irod, mai apare un moș cu barbă lungă și cu cojocul întors acesta fiind bufonul romanilor, de asemenea altcineva este costumat ca o paiață cu clopoței la picioare, potrivit wikipedia.org.
Obiceiuri de Crăciun în Polonia
În Polonia, Crăciunul este numit Boże Narodzenie, Narodzenie Pańskie. De-a lungul timpului, obiceiuri păgâne s-au combinat cu obiceiurile religioase importate.
Înainte de Națterea Domnului, familiile confecționează decorațiuni tradiționale, cum ar fi stele, coji de ouă decorate sau ghirlande colorate de hârtie. De asemenea, gospodinele coc turte dulci, care poartă denumirea de „piernik”. Acestea pot avea diferite forme, asociate sărbătorii.
Printre preparatele de Crăciun din Polonia se numără piftie de crap, pierogi, preparate cu hering, makowiec sau fidea cu semințe de mac.