Medicii din întreaga lume sunt din ce în ce mai îngrijorați de o nouă amenințare care a apărut prima dată în Congo. Află ce este și ce simptome are Boala X, care a afectat aproape 500 de persoane până în prezent!
Ce este Boala X?
Boala X este o afecțiune îngrijorătoare care a apărut prima dată în Congo și a ridicat multe semne de întrebare la nivel internațional. Se pare că aceasta se transmite prin aer și a afectat până acum aproape 500 de persoane, dintre care 71 au decedat.
Răspândirea bolii este concentrată în prezent în districtul Panzi din provincia Kwango, situat la aproximativ 700 de kilometri de capitala Kinshasa. Persoanele care suferă de malnutriție sunt mult mai afectate, precum și copiii.
Printre simptomele întâlnite la pacienții diagnosticați cu această boală se numără febră, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație, dar și anemie severă.
Beatrice Mahler, fostul manager al Institutului Marius Nasta din Capitală, a atras atenția asupra faptului că Boala X nu este un joc sau o glumă, ci ridică mari îngrijorări la nivel mondial, deoarece este contagioasă și se răspândește rapid.
Citește și: Află totul despre boala care ar putea ucide aproape 40 de milioane de oameni până în 2050! Pare ireal
„Nu este un joc şi nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internaţională o priveşte cu mare atenţie. Până acum ştim că se transmite prin aer. Simptomele seamănă în primele zile cu gripa.
Adică: febră, dureri de cap, tuse, dificultăţi de respiraţie. Ulterior apare anemia severă, care necesită transfuzii de sânge. Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri.
Congo, căci acolo a apărut boala X, a cerut ajutor internaţional pentru pacienţi, dar şi pentru a identifica cine produce boala”, a scris medicul Beatrice Mahler, pe Facebook.
De asemenea, boala X ar putea fi şi un amestec de boli care provoacă epidemia, inclusiv unele transmise de ţânţari, cum ar fi dengue şi chikungunya.
De ce este această boală un mister?
Laboratoarele clinice din raionul Panzi pot testa doar agenți patogeni comuni. Detectarea agenților patogeni mai rari necesită adesea trimiterea de mostre la niște laboratoare specializate. Oamenii de știință din acea regiune folosesc tehnici care nu sunt disponibile în zone îndepărtate, cum ar fi secvențierea genelor, pentru a afla ce agenți patogeni provoacă răspândirea unei boli.
Lipsa de informații despre boală face ca autoritățile locale de sănătate să evalueze cu exactitate amenințarea cu care se confruntă.
Citește și: Cum se manifestă variola maimuței? Deja a apărut un caz în Europa
Echipele internaționale de asistență medicală investighează așa-numita dinamică de transmitere și caută în mod activ cazuri suplimentare, atât în cadrul unităților de sănătate, cât și la nivel comunitar, potrivit dw.com.
Guvernatorul adjunct al Kwango Remy Saki a declarat că provincia a implementat măsuri pentru a preveni răspândirea epidemiei. Printre ele se numără limitarea circulației persoanelor și înregistrarea intrărilor și ieșirii persoanelor din satele din jur, precum și purtarea măștilor de protecție.