Ce beneficii au stafidele? Acestea sunt recomandate de specialiști pentru combaterea mai multor afecțiuni cum ar fi anemia, probleme de vedere, problemele tranzitului intestinal și multe altele. Iată cum te poți bucura de toate proprietățile lor!

Ce beneficii au stafidele?

  • Stimulează digestia

Stafidele conțin fibre care își măresc volumul atunci când intră în contact au apa. Astfel, acestea au un efect laxativ care poate regla tranzitul intestinal, combătând constipația. Tot ce trebuie să faci este să pui seara două linguri de stafide la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă, iar a doua zi dimineață le mănânci pe stomacul gol.

  • Sunt eficiente în combaterea anemiei

Stafidele sunt bogate în fier, un mineral care, dacă nu se află în cantități suficiente în organism, poate duce la un tip de anemie, dar și în vitamine din complexul B. Cuprul care se regăsește din belșug în stafide contribuie de asemenea la producerea celulelor roșii din sânge. Dacă ai fost diagnosticat cu anemie feriprivă, pe lângă tratamentul recomandat de medic, întreabă-l dacă poți consuma și câte o lingură-două de stafide zilnic.

  • Contribuie la tratarea infecțiilor

Stafidele conțin fitonutrienți fenolici, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Aceștia au, de asemenea, proprietăți antibacteriene, care ajută la scăderea febrei și la distrugerea bacteriilor care cauzează infecțiile. Atenție, stafidele nu înlocuiesc tratamentul indicat de medic!

  • Sunt benefice pentru ochi

Printre beneficiile consumului de stafide se numără și cele oculare. Stafidele conțin antioxidanți care contribuie la menținerea vederii sănătoase pentru mai mult timp. Antioxidanții din stafide protejează ochii reducând acțiunea radicalilor liberi care afectează vederea, cauzând degenerare maculară.

stafide, beneficii, organism
Stafide Sursă: fotografie generată de DALL-E
  • Mențin oasele sănătoase

Stafidele conțin cantități mari de calciu, care contribuie la rezistența și sănătatea oaselor. Astfel, consumul de stafide reduce riscul de artrită și gută, contribuind totodată la ușurarea simptomelor dacă bolile acestea au apărut deja.

  • Susțin tinerețea pielii

Stafidele conțin fenoli, dar și alți antioxidanți benefici, care protejează celulele de efectele radicalilor liberi asupra pielii. Astfel, consumul regulat de stafide, ca parte a unui meniu echilibrat, ajută la amânarea procesului de îmbătrânire a pielii, păstrându-i suplețea.

  • Ajută la păstrarea unui păr frumos și sănătos

Stafidele conțin nutrienți benefici pentru păr, printre care vitamina A, fier, potasiu și antioxidanți din belșug, ceea ce înseamnă că părul poate căpăta un aspect mai sănătos dacă introduci stafidele în meniul tău obișnuit.