Conform calendarului ortodox, Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an, pe 30 noiembrie. În tradiția românească există mai multe obiceiuri și superstiții legate de această zi. Iată ce ascunde noaptea de Sfântul Andrei!
Ce ascunde noaptea de Sfântul Andrei?
Sărbătoarea de Sfântul Andrei este încărcată de mister și superstiții, în tradiția populară românească. Încă din cele mai vechi timpuri, se crede că Sfântul Andrei ar fi fost stăpânul fiarelor sălbatice și, în ajun de sărbătoare, le dă voie acestora să umble pe la toate răspântiile și pe toate drumurile.
Legenda spune că în această noapte, lupii se adună și Sfântul Andrei le împarte prada pentru iarna care urmează. În plus, toate animalele vorbesc, iar oamenii care le ascultă vor muri.
Tot în noaptea de Sfântul Andrei se practică „Bocetul Andreiului”, un obicei al fetelor care, după confecționarea unei păpuși din cârpe, numite Andrei, o așează pe o laviță și încep să o jelească, ca pe un mort.
În ajunul Sfântului Andrei se descântă sare, se îngroapă sub pragul adăpostului de vite, apoi a doua zi se va scoate și se va da animalelor să lingă, ca să fie ferite de vrăjitoare, scrie traditii-superstitii.ro.
Se spune că strigoii se dezlănțuie în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, astfel că trebuie să nu ieșim din case, să evităm locurile pustii, pădurile sau fântânile de la răscruce de drumuri.
Tradiții de Sfântul Andrei
Fiind o sărbătoare importantă, cu cruce roșie, oamenii merg la biserică pentru a participa la liturghie, aprind lumânări și se roagă. La finalul slujbei, credincioșii împart pachete cu alimente pentru sufletele adormiților. Pe lângă fructe și mâncare de post, se dă de pomană și pește, fiind zi cu dezlegare, în postul Crăciunului.
De Sfântul Andrei, femeile pregătesc două lumânări și un colac pentru biserică. După slujbă se întorc acasă cu una dintre lumânări aprinse și ocolesc curtea și oborul vitelor pentru a fi ferite de boli.
Românii obișnuiesc să pună usturoi la ferestre și la uși, pentru a ține strigoii și duhurile rele la distanță. La sate, gospodarii îl pun și la intrarea în grajdul vitelor, la cușca unui câine și în cotețul găinilor.
Citește și: Cum să îți visezi alesul de Sfântul Andrei? Trebuie să faci neapărat asta înainte de culcare
Superstiții legate de Sfântul Andrei
De Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit într-un vas, care va fi udat până la anul Nou. Dacă acesta va fi verde și des, cel care l-a plantat va fi sănătos și bogat în anul următor, iar dacă se usucă, va avea ghinion.
Fetele nemăritate își pot visa ursitul, dacă pun o crenguță de busuioc sub pernă, în noaptea de Sfântul Andrei. De asemenea, se zice că o fată poate afla cu cine se va căsători dacă se așează goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.
Citește și: Lucruri interzise în Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci în cele 40 de zile
În noaptea de Sfântul Andrei nu se mătură casa, că-ți vor mânca lupii vitele. La sate se crede că cine va lucra și nu respectă sărbătoarea, se va îmbolnăvi de ciumă.
Dacă în noaptea de Sfântul Andrei luna va fi plină și cerul senin, iarna va fi moinoasă. Dacă cerul va fi întunecat, vor fi zăpezi mari și grele.