Câte ouă este recomandat să mănânci pe zi? Această întrebare stă pe buzele multor persoane. Mai jos veți găsi explicațiile specialiștilor atunci când vine vorba de acest lucru. Consumul în exces al ouălor poate cauza probleme destul de grave.

Câte ouă este recomandat să mănânci pe zi?

Ouăle sunt o sursă foarte importantă de proteine și sunt recomandate la micul dejun. Acestea oferă un plus de energie și conțin vitaminele A, D, E și K, dar și fier, zinc, magneziu și colină. Chiar dacă acestea sunt extrem de bune, nu sunt recomandate în exces.

O persoană sănătoasă poate consuma în jur de 2-3 ouă pe zi, dacă organismul i le tolerează. Ei bine, dacă cineva se confruntă cu boli ale ficatului sau are colesterolul mărit, nu este indicat să consume mai mult de un ou pe zi. Tot aceste persoane trebuie să țină cont și de faptul că cinci ouă pe săptămână le sunt suficiente.

Atunci când vine vorba de cei mici, aceștia pot mânca în jur de șase ouă pe săptămână. Ei au nevoie de un necesar de lipide mai mare. Medicii susțin că un consum exagerat de ouă poate crea ateroscleroză. De ce? Un ou conține aproape 220 de miligrame de colesterol și ar fi chiar unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol.

ouă, recomandare, medici
Ouă Sursă: fotografie generată de DALL-E

Specialiștii de la Harvard recomandă câte un ou pe zi

Pentru a avea un nivel sănătos de colesterol și pentru a întări sănătatea inimii, specialiștii de la Harvard recomandă să consumăm un ou pe zi.

„Ouăle oferă senzația de sațietate și conțin proteine care transmit creierului semnale care ne ajută să ne săturăm mai repede, așadar sunt ideale atunci când ne alcătuim o dietă ce se încadrează într-un anumit număr de calorii. În plus, consumul lor prezintă  beneficii pentru sănătate.

Ele conțin proteine de bună calitate, ajută la reglarea colesterolului HDL („bun”) și scad riscul unui atac cerebral. Ouăle sunt o alegere excelentă într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine, ele conțin și vitamine și minerale.

Oul rămâne un produs alimentar de înaltă calitate nutrițională pentru adulți, inclusiv bătrâni și copii, și este consumat pe scară largă în întreaga lume. În paralel, există dovezi convingătoare că oul conține, de asemenea, mulți compuși bioactivi încă neexplorați, care pot fi de mare interes în prevenirea și vindecarea bolilor.”, explică pe doc.ro și medicul Laura Ene.