Țânțarul tigru asiatic a ajuns în România! Acesta este extrem de periculos, adaptându-se la diferite medii de viață, indiferent de climă. De asemenea, acesta provoacă boli la oameni, dar și animale, în special la cai și câini, potrivit cisr.ucr.edu.
Aceștia sunt destul de ușor de deosebit, deoarece au corpul negru cu dungi albe.
Țânțarul tigru asiatic, riscuri pentru sănătate
Această insectă poate provoca encefalita, febra dengue, febra galbenă și viermi la inimă în cazul câinilor. Nu doar în România a ajuns, ci și în alte 13 destinații de vacanță din Europa, precum Spania, Grecia, Franța și Italia.
„Europa vede deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii să se răspândească în zone care nu erau afectate anterior și să infecteze mai multe persoane cu boli precum dengue. Creșterea numărului de călătorii internaționale din țările endemice de dengue va crește, de asemenea, riscul de cazuri importate și, în mod inevitabil, și riscul de apariție a unor focare locale”, a transmis Directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Control, Andrea Ammon, potrivit National World.
Raportul ECDC arată că anul trecut au fost înregistrate 130 de cazuri de dengue cu transmitere internă în țările UE, față de 71 în anul 2022. Spre exemplu, în Statele Unite, cercetătorii au primit 1,25 milioane de lire sterline pentru a-și desfășura studiile despre bolile transmise de acești țânțari pe o perioadă de 3 ani.
Cum ne protejăm de țânțarii periculoși?
Există desigur și câteva sfaturi, astfel încât să ne protejăm de apariția acestor țânțari, și respectiv de mușcăturile lor.
1.Nu țineți apa zile în șir în vase neacoperite, deoarece acesta poate fi un mediu propice pentru țânțari.
2.Păstrați mereu chiuveta curată și asigurați-vă că scurgerile nu sunt înfundate, notează Euronews.
3.Aplicați repelenți, cum ar fi cei care conțin DEET, IR3535 sau Icaridin.
4.Puneți plase la geamuri.
5.Îmbrăcați-vă cu haine adecvate, mai ales dacă mergeți în apropierea unor lacuri.
Simptomele în cazul unei mușcături pot apărea în aproximativ 10 zile. Printre ele se numără: febra mare, durere în zona ochilor, durere de cap, greață și vărsături, erupții cutanate.
Conform World Health Organisation, dacă starea dumneavoastră se deteriorează și apar simptome precum dureri abdominale severe, ritm cardiac rapid, vărsături cu sânge, mergeți de urgență la spital.