De anul viitor, asigurarea de sănătate va crește odată cu majorarea salariului minim brut. Află cât va fi contribuția voluntară de la 1 ianuarie și până când trebuie plătită!
Asigurarea de sănătate crește
Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie, de la 3.700 de lei, la 4.050 de lei. Acest lucru face ca asigurarea de sănătate opțională să fie mai scumpă decât până acum.
Potrivit legii, asigurarea socială de sănătate este opțională pentru persoanele fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptate de la plata contribuției (CASS). Fără plata acesteia, singurele servicii medicale de care pot beneficia gratuit sunt cele incluse în pachetul minimal de servicii, cum ar fi urgențele medicale şi bolile cu potențial endemoepidemic.
Românii care aleg această opțiune, vor trebui să plătească 10% din 6 salarii minime brute, adică 2.430 de lei anual, față de 2.220 de lei în prezent.
Citește și: Cine ia salariul minim european? Angajatorii riscă amenzi uriașe dacă nu respectă asta
Cei care doresc să obțină această asigurare trebuie să știe că va prețul acesteia este raportat la salariul minim din 2025, nu la cel din prezent. Momentan, ANAF nu a făcut public modelul declarației unice pe care persoanele fără venit ar trebui să îl completeze pentru anul 2025.
Cine poate solicita asigurarea opțională de sănătate?
Asigurarea opțională de sănătate este inclusă în Declarația unică depusă de cei care nu sunt angajați cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Suma poate fi plătită în orice moment al anului, nu neapărat în momentul solicitării.
Iată cine poate solicita o asigurare opțională de sănătate:
- Persoanele fără venituri sau care nu realizează venituri supuse contribuției de sănătate (CASS).
- Cei care desfășoară activități independente sau obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, chirii, investiții sau alte surse nesalariale;
- Persoanele exceptate de la contribuții prin lege, dacă optează pentru aceasta.
Citește și: Ultima tranșă de vouchere sociale 2024. Când intră banii pe card și cum îi poți folosi?
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani care urmează o formă de învățământ de zi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, sunt asigurați fără plata contribuției, dacă nu realizează venituri lunare, potrivit cnas.ro.