Condițiile meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai grave din cauza schimbărilor climatice. Astfel, Google a creat un meteorolog AI, care poate prezice vremea chiar și pentru 15 zile.

Google a creat un meteorolog AI

DeepMind, divizia Google din Londra specializată în cercetări din domeniul A.I., a dezvoltat un nou instrument de inteligență artificială ce poate realiza prognoze meteo precise, pentru o perioadă de 15 zile.

„GenCast furnizează previziuni mai bune despre vremea zilnică și evenimentele extreme… și asta cu până la 15 zile în avans”, precizează un comunicat al grupului Google.

Ilan Price, cercetător la DeepMind și colegii săi au descoperit că GenCast a surclasat anteriorul program de prognoză meteo al DeepMind, lansat la sfârșitul lui 2023, care furniza prognoze fiabile pe 10 zile. Rémi Lam, cercetătorul principal al acelui proiect și unul dintre cei 12 co-autori ai noului studiu, a descris progresul echipei de meteorologie a companiei ca fiind surprinzător de rapid.

Citește și: Schimbare radicală a prognozei meteo. Cât de cald va fi de Crăciun și Revelion!

„Previzionările mai exacte ale riscurilor de condiții meteorologice extreme le pot ajuta pe autorități să protejeze mai multe vieți, să evite pagube materiale importante și să economisească bani”, au subliniat reprezentanți grupului Google.

Meteorolog AI
Prognoze meteo emise de un meteorolog AI. Imagine generată de IA/DALL-E

Cum funcționează GenCast?

Meteorologul AI poate oferi informații asemănătoare celor de pe aplicațiile meteo de pe telefoanele smart. De exemplu, GenCast poate indica un interval care indică probabilitatea de ploaie într-o anumită regiune, într-o anumită zi. De obicei, o prognoză GenCast se bazează pe un set de minim 50 de predicții care generează intervalul său de probabilități.

Noul instrument rulează pe dispozitive mici și analizează modelele atmosferice din trecut pentru a învăța dinamica subtilă care generează vremea pe planetă. Dr. Ilan Price de la DeepMind a declarat că noul agent poate genera o prognoză pentru 15 zile în doar câteva minute, comparativ cu câteva ore pentru un supercomputer.

Citește și: Când este solstițiul de iarnă în 2024? Tradiții și superstiții pentru cea mai scurtă zi din an

Studiul din Nature a indicat că GenCast a depășit prognozele centrului european în 97,2% din cazuri. Specialiștii susțin că această realizare în domeniul inteligenței artificiale contribuie la deschiderea unui nou capitol în prognoza meteo operațională.