Mărarul este adesea folosit în preparatele de mâncare, însă puține persoane știu că acesta poate fi folosit și în alte scopuri. Este bogat în vitamine și nutrienți și are o mulțime de beneficii pentru organismul uman. Voi știați că mărarul se folosește și în scopuri medicinale?

Știați că mărarul se folosește și în scopuri medicinale?

Mărarul este originar din regiunile mediteraneene și este extrem de benefic pentru organismul uman. Varianta proaspătă conține o gamă variată de nutrienți și de vitamine, dar și fibre alimentare. Frunzele de mărar conțin și ele uleiuri esențiale care au efecte antiseptice, digestive, sedative și dezinfectante. Atât planta propriu zisă, cât și semințele de mărar au început să fie folosite, tot mai adesea, și în scopuri medicinale.

  • Tinctura de mărar reduce balonarea

Aceasta ajută la relaxarea mușchilor stomacului și  intestinelor, dar și la reducerea gazelor și a balonării. Pe lângă asta, reduce senzația de arsură.

Pentru a o pregăti, ai nevoie de 10 lingurițe de mărar (sau semințe) date prin râșnița de cafea. Pulberea obținută o amesteci cu 100 ml de alcool de 45-50 de grade și o lași la macerat 1 săptămână într-un borcan. După acest timp, o strecori și o pui în sticluțe mici, închise la culoare. Poți lua câte 1 linguriță de tinctură, diluată într-o jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

  • Ceaiul de mărar scade crampele menstruale

Dacă îl consumați sub formă de ceai, mărarul este recomandat pentru funcționarea normală a sistemului hormonal feminin. Pe lângă asta, acesta reglează ciclul menstrual și alină crampele menstruale.

Ceaiul îl prepari din 1/2 lingurițe de mărar la 250 ml de apă clocotită. Îl lași 15 minute la infuzat, apoi strecori și îl consumi pe stomacul gol. Se administrează 3 căni de ceai pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

marar, ceai, dureri
Mărarul se folosește și în scopuri medicinale Sursă: fotografie generată de DALL-E
  • Pulberea de mărar împrospătează respirația

Semințele și frunzele de mărar, mestecate ca atare, sunt benefice pentru împrospătarea respirației. Acestea pot fi consumate și după ce sunt măcinate din cu o râșniță electrică.

Uleiurile esențiale provenite din mărar fac minuni

Uleiul esențial de mărar poate fi obținut din semințe uscate de mărar și poate fi folosit atât intern, cât și extern. Acesta este folosit, adesea pentru calmarea spasmelor musculare, dar și pentru vindecarea rănilor și prevenirea infecțiilor.

Dacă îl adaugi în alimente, uleiul contribuie la o bună digestie, iar dacă este difuzat în aer are efecte sedative asupra sistemului nervos.