Corpul uman are nevoie de o mulțime de vitamine și minerale pentru a funcționa așa cum trebuie. Ei bine, printre acestea se numără și fierul. Tu știai cât de important este fierul pentru organism? Iată tot ce trebuie să știi despre acest subiect!

Cât de important este fierul pentru organism?

Fierul este un mineral esențial de care organismul are nevoie pentru creștere și dezvoltare. Fierul este important pentru scăderea în greutate, întrucât organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele roșii ale sângelui, care sunt necesare pentru oxigenare și arderea grăsimilor și caloriilor. Oamenii care primesc suficient fier într-o zi tind să fie mult mai activi pe tot parcursul zilei.

Aportul de fier recomandat pentru bărbaţi şi femeile aflate la post-menopauza e de 8 mg/zi. Cantitatea indicată pentru femei înainte de menoapuza e de 18 mg/zi şi recomandarea creşte la 27 mg/zi pentru femeile gravide.

Copiii cu vârsta între 7-12 luni au nevoie de 11 mg, între 1-3 ani de 7 mg/zi, între 4-8 ani de 10 mg/zi, între 9-13 ani 8 mg/zi, între 14-18 ani 11 mg/zi (băieţi) şi 15 mg/zi (fete).

Cu toate acestea, supradoza de fier nu vă ajută să ardeţi mai multe grăsimi. Supradozajul poate fi la fel de simplu ca și excesul de zahăr, de aceea trebuie să fiţi vigilenţi. Anemia prin deficit de fier este o problemă a copiilor care nu mănâncă suficient.

Absorbţia fierului este influenţată de factori multipli. Unul dintre aceștia e forma în care este găsit fierul. Fierul heminic care poate fi asimilat din surse animale este uşor de absorbit. Fierul nonheminic din surse vegetale este mai puţin bio-disponibil.

fier, minerale, organism
Organism Sursă: fotografie generată de DALL-E

Care sunt alimentele cu fier heminic?

Fructele de mare sunt o sursă prețioasă de fier. Scoicile conțin de patru ori mai mult fier decât aceeași cantitate de ficat de vită. Carnea de porc, în special ficatul de porc, e foarte bogată în fier heminic. 100 g ficat de porc conţin 18 mg fier. Carnea de miel asigură 8-13 mg de fier la suta de grame, dar şi alte elemente nutritive esențiale, precum fosfor, zinc şi vitaminele B2, B3 şi B12.

Care sunt alimentele cu fier nonheminic?

Dintre vegetale, legumele uscate – fasolea, lintea, năutul – asigură cel mai mare aport de fier. Tofu se obține printr-un proces de „coagulare” a laptelui de soia. Este o sursă importantă de fier şi proteine ​​vegetale, fiind adăugat la supe sau salate. Seminţele de susan, cerealele integrale nerafinate şi spanacul sunt alte alimente bogate în fier.

Sursă: click.ro