Foarte multe persoane aleg să mănânce conserve din grabă sau pur și simplu din comoditate. Ei bine, mulți nu știu cât de periculoase sunt acestea. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că este un singur pas până o simplă conservă te poate trimite la spital. Iată cât de sănătoase sunt conservele, de fapt!

Cât de sănătoase sunt conservele?

Experții analizează frecvent conservele care se află pe rafturile magazinelor, tocmai pentru a- avertiza pe oameni în privința acestora. Chiar dacă mulți nu vor să accepte ce li se spune, experții știu mai bine ce vorbesc. Aceștia îi avertizează pe consumatori să aibă grijă ce produse mănâncă pentru că pot avea probleme destul de grave.

Specialiștii din Statele Unite ale Americii nu au ezitat o clipă și au publicat, acum ceva timp,  un raport potrivit căruia multe dintre conserve sunt pur și simplu toxice. Americanii au transmis că efectul conservelor este de a bloca nutrienții din alimente. Pericolul major vine din nanoparticulele din ambalaje. Lucrul acesta se întâmplă, indiferent că discutăm despre conserve de pește, pateu de ficat, conserve de carne sau legume. Aceste particulele mici de oxid de zinc se află, din nefericire, în majoritatea ambalajelor de alimente. Ani de zile s-a crezut că acestea sunt inofensive.

conserve, pericol, sanatate1
Conserve Sursă: fotografie generată de DALL-E

Chiar dacă acestea pot fi destul de periculoase, oamenii continuă să le consume. Un medic nutriționist de la noi din țară a susținut că unele conserve, cum ar fi cele de ton sunt extrem de bune și bogate în nutrienți, dar și accesibile pentru oricine.

Nu cred să existe un aliment mai des consumat din conservă ca și tonul, poate doar sardina să-l depășească. Cert este că tonul la conservă este cea mai practică variantă pentru a consuma pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate – adică de minimum 2ori/săpt.

Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este foarte scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înnecăcioasă (proteinele vor fi supra-coagulate), greu de digerat.

E adevărat că în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, dar ca nutrienți nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este. Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este foarte scump.”, a transmis nutriționistul Mihaela Bilic