O nouă variantă de Covid-19 a ajuns în Europa. Chiar dacă pandemia s-a terminat, boala încă face prăpăd prin alte țări. Recent, o nouă tulpină a fost descoperită chiar foarte aproape de țara noastă. Medicii au vorbit despre întreaga situație și au dezvăluit ce este de făcut în acest caz, pentru ca virusul să nu se răspândească.

O nouă variantă de Covid-19 a ajuns în Europa

Varianta XEC este o variantă rezultată din combinarea a două tulpini SARS-CoV-2 deja cunoscute, denumite KP.3.3 și KS.1.1, transmite newscientist.com. Aceasta s-a format atunci când cele două tulpini au ajuns în același organism. Deja au fost semnalate câteva cazuri în Europa, mai exact în Italia. Oamenii de știință susțin că aceasta s-ar putea transmite extrem de rapid.

La fel ca și celelalte tulpini, XEC se transmite prin particule respiratorii, dar și prin contactul cu suprafețe contaminate urmat de atingerea feței. Simptomele sunt subtile, însă medicii recomandă testarea încă de la prima suspiciune. Iată care sunt principalele simptome pe care această tulpină le creează!

  • Febră ușoară până la moderată
  • Oboseală
  • Durere în gât
  • Congestie nazală și secreții nazale
  • Dureri musculare și articulare
  • Pierderea gustului și mirosului, un simptom rar, la această variantă
epidemie, covid, europa1
Epidemie Sursă: fotografie generată de DALL-E

Specialiștii susțin că în Europa virusul se va răspândi repede și nu va dura prea mult până când va ajunge și în România. Cetățenii trebuie să fie pregătiți pentru ce urmează și să înceapă să se testeze frecvent.

Dacă nu cumva chiar a ajuns și încă nu am aflat. Și nu știm pentru că simptomele sunt ușoare, iar oamenii nu se mai testează și nici nu se mai prezintă la medic. Va trebui să învățăm să trăim cu acest virus printre noi. Deja am învățat. Pentru că nu vom scăpa de el, nici acum, nici pe viitor. Trebuie să învățăm să conviețuim cu microbii din jurul nostru. ”, a declarat pentru Adevărul, dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog în cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor (APCI).