Atunci când vine vorba de romi, aceștia au o mulțime de tradiții și obiceiuri pe care le respectă. Acest lucru se întâmplă și când vine vorba de preparatele de mâncare pe care aceștia le pun pe mesele lor bogate. Iată cum se pregătește Șah hai Mas, una dintre cele mai cunoscute rețete ale acestora!

Cum se pregătește Șah hai Mas?

Nu se știe exact cum se traduce, dar este clar cea mai cunoscută mâncare tradițională în comunitățile rome. Istoria ei începe din timpuri străvechi, din perioadele în care membrii acestei comunități  trăiau în corturi şi se mutau dintr-o localitate în alta. Este un preparat extrem de consistent care nu lipsește de la mesele mari.

Ingrediente Șah hai Mas pentru 6 persoane

-3 litri de apă
-un ciolan mare de porc
-două aripi mari de curcan
-un morcov
-o ceapă
-ghiveci de legume
-300 de grame de varză murată
-200 de grame de varză dulce
-150 de grame de orez
-sare, boia, piper verde, foi de dafin şi câteva crenguţe de cimbru, după gust.

mancare, preparat, sah hai mas
Șah hai mas Sursă: fotografie generată de DALL-E

Mod de preparare  Șah hai Mas

Pentru a obţine o porţie pentru 6 persoane se pun la fiert 3 litri de apă, iar după ce clocotește se adăugă un ciolan de porc mai mare şi două aripi de curcan sau de găină. Separat se călește timp de câteva minute o ceapă şi un morcov tăiate cubulețe.

În oala în care fierbe carnea adăugaţi apoi câteva linguri de ghiveci de legume și după ce a fiert carnea puneţi morcovul şi ceapa călită, plus 300 de grame de varză murată şi 200 de grame de varză dulce tăiată fideluţă.

La 10 minute după ce aţi pus varza adăugaţi 150 de grame de orez.  Totul se lasă pe foc până când toate legumele sunt bine fierte, iar lichidul din oală a scăzut considerabil.

Când totul a fiert bine se condimentează cu sare, boia, piper verde,  2-3 foi de dafin şi câteva crenguţe de cimbru, după gust.