Tu ai idee care este cel mai vechi desert din lume? „Budinca lui Noe” are un gust divin , iar mulți încearcă să-l pregătească și astăzi. El este și foarte sănătos, deci nu vă faceți griji în această privință.

Iată care este cel mai vechi desert din lume!

Ashure sau „Budinca lui Noe” ar fi fost gătit de Noe pentru familia sa, în momentul în care au ajuns teferi pe Muntele Ararat din Turcia, după inundație, scrie Descoperă.

El nu avea neapărat ceva în cap, așadar a amestecat toate ingredientele rămase pe arcă. De atunci, musulmanii sărbătoresc această zi pentru a comemora supraviețuirea lui Noe de la potop, pregătind ashura și împărțind-o cu familia, vecinii și prietenii, mai scrie Daily Sabah. Ashura este sărbătorită în a 10-a zi din Muharram, prima lună a calendarului lunar islamic Hijri.

Imagine reprezentativă pentru Ashure. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Mai mult, în această zi pocăința Profetului Adam a fost acceptată de Dumnezeu după ce a fost exilat din paradis. De asemenea, de Ashura se citesc și ascultă poezii pline de tristețe, în timp ce este respectat doliul. În Turcia au loc tot felul de evenimente comemorative.

Nu doar turcii mănâncă acest desert, ci și în Armenia și Balcani. De obicei, el se prepară din grâu, fasole albă și năut, însă se pot adăuga și nuci, fructe și scorțișoară. Acesta poate fi găsit și în restaurante, asta dacă sunteți curioși să-l încercați.

”Mama mea, Sultan, era genul de persoană „mai puțin este mai bine”. Rețeta ei de budincă ashure prevedea un amestec de boabe de grâu, năut, fasole albă, sultanine aurii  și zahăr. Ea înmuia ingredientele uscate peste noapte. În dimineața următoare, se trezea devreme și începea să fiarbă leguminoasele și boabele de grâu în oale separate”, a povestit  Suna Çağaptay, profesoară de istorie arhitecturală și arheologie la Universitatea Bahçeșehir din Istanbul, conform New Lines Magazine.