Rezultate Bacalaureat 2024. Luni, 26 august, toți elevii care au dat examenul maturității în sesiunea de toamnă vor afla ce note au luat, până la ora 12.00, pe edu.ro. Cu toții așteaptă cu sufletul la gură să vadă ce au reușit să facă, astfel încât să se înscrie mai departe la facultăți.

Rezultate Bacalaureat 2024. Până când pot fi depuse contestațiile?

Potrivit Ministerului Educației, contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. Mai mult, dacă iau această decizie, elevii trebuie să completeze, să semneze și  să depună electronic o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi făcute publice din nou, vineri, 30 august.

Imagine reprezentativă pentru niște elevi la examen. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

La profilul real, Limba și Literatura Română, candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Mihai Eminescu sau lui George Bacovia. După cum bine se știe, foarte mulți se tem de poezii, deoarece sunt mai greoaie față de celelalte genuri literare. De asemenea, cei de la profilul umanist au avut de redactat tot un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, însă aparținând lui Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.

Foarte important este de știu că nota minimă de promovare a fiecărei probe scrise este 5 (cinci), iar media finală pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Care a fost rata de promovare în anul 2023?

Anul trecut, rata de promovare a tuturor promoțiilor a fost de 29,8%, conform unui comunicat al Ministerului Educației. Mai precis, în total au fost 8.504 de candidați promovați, dintre care 6.108 candidaţi aparțin promoţiei 2023, iar 2.396 de candidaţi fac parte din promoţiile anterioare, după cum arată documentul oficial.

Încă de anul trecut, lucrările au fost evaluate digital.