Iată pașii pe care trebuie să-i faceți dacă pensia nu a fost calculată corect! Începând de zilele următoare, plicurile cu deciziile de recalculare urmează să ajungă la pensionari. Mulți dintre ei se tem deja că vor primi mai puțin decât se așteaptă!

Ce se întâmplă dacă pensia nu a fost calculată corect?

În primul rând, Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu a spus că pensionarii trebuie să se adrese caselor teritoriale, iar mai apoi pot trece la contestația în instanță.

„Noi nu plecăm de la premisa că pensiile au fost recalculate greşit. Eu am încredere în colegii mei că aceste decizii de recalculare sunt corect recalculate, dar dacă avem această eventuală posibilitate, sunt pârghii stabilite foarte clar de lege. Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată, dar eu consider că acest pas de contestare ar trebui să fie ultima soluţie”, a explicat Daniel Baciu, conform Observator.

Cine va lua bani mai mulți în urma recalculării?

Tot acesta a spus că cele mai mari majorări sunt în cazul celor care s-au pensionat înainte de anul 2019, dar și a celor care au cotizat o lungă perioadă de timp. Și Marcel Ciolacu a venit cu clarificări în acest sens, spunând că 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România.

”Din septembrie majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie creşte la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei”  a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Imagine reprezentativă pentru niște pensionari care se uită pe decizii. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Mai mult, premierul a mai anunțat că pensionarii cu venituri mai mici de 2000 lei lunar primesc în august 250 de lei în plus.

Calendar pensii majorate

  • 15-31 august – livrarea deciziilor de recalculare a pensiilor
  • 2-15 septembrie – livrarea pensiilor modificate
  • Începând cu 12 septembrie începe livrarea pensiilor modificate pe card