În sarcină, femeile au o serie de interdicții care le cam dau bătăi de cap, însă trebuie să îndure până când copilul lor vine pe lume. Printre acestea găsim și interdicții la anumite feluri de mâncare. Voi știați că femeile însărcinate nu au voie să mănânce pește? Iată care este motivul.

Știați că femeile însărcinate nu au voie să mănânce pește?

Subiectul „pește” în sarcină este un subiect foarte des dezbătut atât de medici, cât și de pacienți. Foarte multe femei evită să mănânce de teamă că ceva li s-ar putea întâmpla. Ei bine, într-adevăr peștele nu este indicat în sarcină, însă există anumite specii de pește care pot fi consumate cu moderație.

Peștele este o sursă importantă de proteine, fier și zinc și contribuie la dezvoltarea și creșterea fătului. Anumite tipuri de pește pot conține cantități mari de mercur, acesta fiind motivul pentru care nu se consumă în sarcină.

Gravidele pot mânca specii de pești care au o cantitate redusă de mercur cum ar fi somonul, heringul, sardine, pește anșoa, păstrăv sau macrou de ocean. Cantitatea recomandată este de aproximativ 340 de grame pe săptămână, adică două porții medii.

Alte alegeri sigure sunt creveții, somnul și conservele de ton. Recomandat este să limitezi consumul de ton alb la 17- de grame pe săptămână.

Alte reguli pentru consumul de pește în sarcină

Dacă alegi să consumi pește când ești însărcinată, trebuie să ții cont de câteva lucruri.

În primul rând, nu mânca pește negătit sau scoici. Acestea pot avea bacterii periculoase sau viruși care pot fi periculoase pentru bebelușul tău. De evitat sunt sushi, sashimi, peștele afumat sau fructele de mare congelate negătite.

peste, sarcina, sfaturi
Sushi                                                                                                                                   Sursă: fotografie generată de DALL-E

Evită să mănânci pești mari prădători. Pentru a reduce expunerea la mercur, alege să nu mănânci rechin, pește sabie sau macrou rege.

Dacă îți pregătești peștele acasă, atunci ai grijă să îl gătești la o temperatură adecvată. Aceasta este 63 de grade Celsius. Același lucru este valabil și pentru fructele de mare, dacă le pregătești acasă. Pentru a fi sigură, cel mai bine ar fi să nu consumi pește sau fructe de mare la restaurant, mai ales dacă nu știi cum sunt preparate.