Cea mai mare tragedie navală din România a fost scufundarea vasului „Mogoșoaia”. Nava avea la bord peste 200 de pasageri care și-au pierdut viața în doar trei minute. Atât a durat până când nava s-a scufundat, iar în 20 de secunde a ajuns pe fundul Dunării. Vinovatul nu și-a ispășit pedeapsa nici până în ziua de astăzi.

Cea mai mare tragedie navală din România

Pe data de 10 septembrie 1989, nava „Mogoșoaia” naviga pe Dunăre cu peste 200 de pasageri la bord care mergeau acasă încărcați cu alimente. Pe Dunăre era ceață, un fenomen obișnuit pentru acea perioadă a anului.

În cursa spre Grindu, nava a făcut o escală la Dana 46 din Portul Bazinul Nou. În momentul în care „Mogoșoaia“ a ieșit din port, la Mila 79, în locul numit Cotul Pisicii, pentru a vira pe șenalul navigabil, s-a produs nenorocirea. Nava „Mogoșoaia” s-a lovit de împingătorul bulgăresc „Petar Karamincev”. A durat trei minute până când aceasta s-a scufundat total, cu toți cei care erau la bord.

Numărul exact de morți nu se știe nici până în ziua de astăzi, însă se estimează că au fost între 169 și 223. Cineva care locuia în localitatea din apropierea locului în care s-a produs tragedia dezvăluia că morții erau pescuți sau scoși de scafandri și întinși pe o platformă. Aceștia erau spălați cu furtunul și preluați de medicii legiști.

mogosoaia, vas, tragedie
Vasul „Mogoșoaia” înainte de scufundare                                                                              Sursă: fotografie generată de AI

„Ţin minte că primele cadavre au ieşit la suprafaţă la puţin timp de la scufundarea navei, iar ulterior, când au scos la suprafaţă Mogoşoaia, au apărut altele şi altele… Se amenajase o hală unde se primeau morţii. Ce era aici la noi… miliţie, medici, preoţi”, spune bărbatul respectiv, în urmă cu ceva timp, conform Historia.

Nimeni nu a fost pedepsit pentru această tragedie

Au existat persoane care nu au mai fost găsite niciodată, iar rudele nu au avut pe cine să înmormânteze. Numărul de decese a fost atât de mare încât preoții nu mai făceau față, așa că au fost chemați alții din localități învecinate.

Vinovat de cea mai mare tragedie navală de la noi din țară a fost găsit comandantul navei bulgărești, Gheorghi Petrov Anghelovski. A fost arestat și, după două luni de detenție, a fost extrădat în Bulgaria, unde a scăpat de pedeapsă.

După revoluția din 1989, a fost condamnat în absență de autoritățile române la zece ani de închisoare. Nu a ispășit nici măcar o zi de detenție.