Știați că elefanții au ritualuri de înmormântare? Cercetătorii au observat în India cum membrii turmei își iau adio de la puii lor. Într-un studiu publicat la 26 februarie 2024 în Journal of Threatened Taxa, specialiștii au documentat cinci înmormântări de pui în rândul elefanților asiatici din câmpiile inundabile din estul Himalayei din nordul Bengalului de Vest, scrie Lives Science.
Cercetătorii au rămas uimiți! Elefanții au ritualuri de înmomrântare
Specialiștii au fost surprinși să afle că elefanții au ritualuri de înmormântare, Mai precis, membrii turmei așează puii cu capul în jos în gropi de irigații, apoi acoperă cadavrele cu pământ.
De asemenea, elefanții asiatici au fost observați cum își îngroapă puii cu picioarele ieșind din pământ, ei având vârsta de un an sau mai puțin. Anterior, cercetătorii au descoperit că elefanții de pădure africani își acoperă companionii și membrii familiei decedate cu crengi și frunze. Noul studiu oferă prima înregistrare a unor înmormântări de elefanți asiatici și este primul caz cunoscut de elefanți care folosesc solul pentru înmormântări, precum și poziționarea specifică a corpului, mai scrie sursa citată mai sus. Printre cauzele deceselor s-au numărat atât cele naturale, legate de insuficiență respiratorie sau infecție, după cum a arătat o analiză post-mortem.
Parveen Kaswan, ofițer în cadrul Serviciului forestier indian, și Akashdeep Roy, cercetător la Institutul Indian de Educație și Cercetare Științifică, au petrecut 16 luni analizând literatura de specialitate referitoare la ritualurile de îngropare ale elefanți și au găsit cinci rapoarte de caz care documentează acest comportament.
„Ei sunt foarte conștienți de rolul lor„, a declarat Roy pentru Live Science.
Cum își cară elefanții puii fără viață?
Totodată, ei au spus că puii de elefant decedați au fost transportați cu trompa sau cu picioarele pe distanțe lungi, în unele cazuri, călătorind timp de 48 de ore până la plantațiile de ceai.
În unele cazuri, animalele ar fi scos niște sunete asemănătoare cu plânsul, potrivit Science Alert. Se știe că elefanții sălbatici din Africa și din Asia vizitează cadavrele în diferite stadii de descompunere, dar acest studiu a constatat comportamente diferite în cazul turmelor studiate. În toate cele cinci cazuri, turma „a fugit de la locul respectiv în 40 de minute de la înmormântare” și a evitat ulterior să se întoarcă în zonă, luând în schimb diferite rute paralele pentru migrație.
Se estimează că 26.000 de elefanți trăiesc în sălbăticie, majoritatea în India, dar și în Asia de Sud-Est, supraviețuind în medie 60-70 de ani în afara captivității, informează sursa de mai sus.