Nu mai este un secret pentru nimeni că Groapa Marianelor este cel mai adânc loc de pe Pământ, dar puțini știu ce adâncime are și unde este mai exact poziționată.

HMS Challanger, nava oceanografică folosită de Marina Regală a Regatului Unit, a făcut primele măsurători de adâncime în Groapa Marianelor în anul 1875.

Unde se află Groapa Marianelor

Groapa Marianelor este cel mai adânc loc din lume și se află la nord de ecuator, aproape de Insulele Mariane din Melanezia. Se situează la 2.000 de km de est de Insulele Filipine și la sud de Insula Guam.

Aceasta este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului și ajunge la o adâncime de 11.022 metri. Locul a avut în urmă cu mai mult timp o adâncime de 10.911 metri, iar pe data de 23 ianuarie 1960, după ce a fost vizitată de Jacques Piccard și Don Walsh, care a coborât în batiscaf, un autonom care cerceta oceanul la adâncime foarte mare, timp de 4 ore și 48 de minute, Groapa avea adâncimea de 10.916 metri.

Unde se află Groapa Marianelor?
Unde se află Groapa Marianelor? Sursă: Fotografie generată de AI

Curiozități despre Groapa Marianelor

– Groapa Marianelor este atât de adâncă încât ar putea cuprinde cel mai înalt punct al Pământului, vârful Everest, care este situat la o înălțime de 8.848 m.

– În cel mai adânc loc de pe Pământ, există un număr mare de microorganisme și creaturi mici, printre care crustacee și amfipode.

– Creaturile descoperite aici sunt foarte longevive, unele dintre ele au o durată de viață de peste o sută de ani.

– Cel mai adânc punct de aici poartă denumirea de Challenger Deep. Acesta a fost denumit așa în cinstea celor două nave care au explorat zona în profunzime cu ajutorul unui sonar. Adâncimea Groapei Challenger este de aproximativ 11 km.

– Primele fotografii la mare adâncime au fost făcute de James Cameron, un regizor de la Hollywood, care a fost cu o expediție în Oceanul Pacific. El s-a scufundat la o adâncime de 10.900 de metri și a reușit să facă primele fotografii din istoria vieții subacvatice a Groapei Challenger, în anul 2012.

– Poluarea a ajuns chiar și în cel mai adânc loc de pe Pământ. Aici a fost găsită o pungă de plastic, care ulterior era cunoscută drept bucata de plastic care a ajuns cel mai adânc în straturile planetei.

– Cutremure în Groapa Marianelor. Pentru că aceasta se formează de-a lungul graniței dintre placa Filipinelor și Placa Pacificului, ambele plăci tectonice se deplasează în direcția nord-vest, dar placa Pacificului se mișcă mai repede decât cea Filipinelor și astfel se produce un punct de ciocnire, denumit și “granița”.

– Groapa Marianelor poartă titlul de Monument Național al SUA. Este parte a tezaurului monumental maritim american.