Știai că cel mai MIC oraș din lume are doar 100 de metri lungime și 30 lățime? Află unde se află această așezare medievală, care atrage anual sute de turiști!

Unde se află cel mai mic oraș din lume?

Deși majoritatea orașelor din lume se întind pe suprafețe mari și au sute de mii de locuitori, există și unele mai mici, care au rămas în istorie datorită dimensiunii și populației lor.

Potrivit Guinness World Records, cel mai mic oraș din lume din punct de vedere al populației este Hum. Acesta se află în Croația, în regiunea Istria, la aproximativ 14 kilometri de orașul Buzet. Este aproape de Parcul Național Učka și la mai puțin de o oră cu mașina de populara stațiune Opatija.

Orașul este așezat pe un deal care oferă priveliști spectaculoase asupra zonei rurale din jur. Are 100 de metri lungime, 30 lățime și două străduțe.

Hum a fost menționat pentru prima dată în documente oficiale în secolul al XI-lea. Legenda spune că acest cătun a fost construit din piatra rămasă din orașele care aparțineau unei rase de uriași. Există doar douăzeci de clădiri în total, inclusiv două biserici și un castel. Una dintre biserici, Sf. Ieronim, este aproape la fel de veche ca orașul însuși și datează din secolul al XII- lea.

Un clopot și un turn de veghe au fost construite în 1552 ca parte a apărării orașului lângă loggia orașului.

În funcție de sezon, numărul locuitorilor variază între 20 și 30 de persoane. Conform recensământului din 2021, populația sa era de 52, conform wikipedia.org.

Cel mai mic oraș din lume
Clădiri vechi într-un oraș mic. Imagine generată de IA/DALL-E

Atracții turistice în cel mai mic oraș din lume

Deși este considerat cel mai mic oraș din lume din punct de vedere al populației, Hum găzduiește câteva atracții turistice, vestite în toată lumea. Vizitatorii pot explora zidurile medievale, biserica Sf. Ieronym din secolul al XII-lea, muzeul local și tavernele care servesc mâncare tradițională.

Biserica parohială a orașului a fost construită în 1802 pe locul unei biserici anterioare. În lăcaș se păstrează „Scrierile de zid glagolitic Hum”, scrise în perioada formativă a glagoliticului (a doua jumătate a secolului al XII-lea) și reprezintă unul dintre cele mai vechi exemple de cultură literară glagolitică croată din Evul Mediu. Muzeul orașului prezintă câteva scrieri glagolitice.

Citește și: Uimitor! TOP 5 cele mai vechi orașe din România, care există și astăzi

Totodată, orașul este renumit pentru băutura tradițională Biska. Este vorba despre un brandy din fructe infuzat cu vâsc, despre care se spune că are o rețetă veche de 2.000 de ani. În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie, locuitorii organizează festivalul Grappa, la care participă producătorii de Biska din tot orașul.