Știai că în țara noastră există așezări urbane care au rezistat în timp, încă de la așezările geto-dacice? Descoperă cele mai vechi orașe din România, pe care le poți vizita și astăzi!

TOP 5 cele mai vechi orașe din România

România este o țară plină de istorie și tradiții, care ascunde comori urbane, vechi de sute de ani. Unele așezări au rămas să scrie istorie încă din vremea geto-dacilor, în timp ce altele s-au format încă din Evul Mediu. Iată 5 cele mai vechi orașe din România, care există în prezent și pe care le putem vizita.

5. Sibiu

Unul dintre cele mai vechi orașe din România este Sibiu. Primele așezări din această zonă ar fi fost castrul roman de lângă cartierul Gusterita și încă una de origine slavă. Orașul a fost înființat după jumătatea secolului al XII-lea de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela.

Prima mențiune a cetății a fost făcută pe data de 20 decembrie 1191, sub numele Cibinium. Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1366, dar există și o mențiune mai veche a numelui Villa Hermanni, din anul 1223. Sibiul a fost declarat oraș în anul 1366.

4. Sighişoara, 1191

Oraşul Sighişoara, ocupă locul 4 în TOP. Aşezarea a fost întemeiată de coloniştii germani, invitaţi în Transilvania de regele Geza al II-lea. Deși surse istorice arată că locul era locuit în anul 1191, prima atestare documentară a oraşului este în anul 1280, sub numele de Castrum Sex. În anul 1367, Sighişoara a fost menţionată ca „civitas”, adică oraş.

Cele mai vechi orașe din România
Sighișoara, oraș din România. Imagine generată de IA/DALL-E

3. Cluj-Napoca, 1167

Prima atestare a „Napocii” romane a fost făcută în anii 107-108. Mai târziu, aceasta a devenit așezare urbană în timpul împăratului Hadrian, în anul 124, sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca. În perioada medievală, Clujul a fost atestat documentar în anul 1167, sub denumirea de Castrum Clus.

2. Alba Iulia, 106

Conform datelor istorice, Alba Iulia este al doilea cel mai vechi oraș din România. Se pare că pe acest teritoriu au existat așezări preistorice din mileniul V î.Hr.

În partea de nord a oraşului a fost descoperită o așezare neolitică, locuită de triburi de păstori şi agricultori (5000-1900 î.Hr.), iar în alte puncte ale oraşului au fost găsite diverse obiecte din epoca bronzului.

Citește și: Cel mai mare oraș din România NU este București. Majoritatea românilor habar nu au!

1. Constanța, 657 î.Hr.

Cel mai vechi oraș din țara noastră este Constanța, cunoscut ca Tomis Constantiana. Prima atestare documentară datează încă din anul 657 î.Hr., când aici s-a înfiinţat o colonie grecească, cu numele Tomis.

În anul 71 î.Hr. a fost cucerit de romani şi redenumit „Constantiana” Orașul s-a dezvoltat în secolul al XIII-lea, datorită negustorilor italieni. Cetatea Histria, cea mai veche așezare din această zonă, se regăsește și în prezent, pe teritoriul comunei Istria din Constanța.