Autoritățile au făcut o descoperire șocantă în apele din Europa! Află totul despre detectarea unui virus mortal, extrem de contagios!

Virus mortal în apele Europei

Sistemele de monitorizare a apelor uzate din Germania, Spania și Polonia au detectat prezența unui virus mortal, dispărut din Europa încă din 2002. Este vorba despre cel care cauzează poliomielita, o boală foarte contagioasă care te poate paraliza în câteva ore.

Conform datelor medicale, una din 200 de persoane afectate de acest virus dezvoltă paralizie ireversibilă, iar 5-10% dintre cei paralizați mor din cauza imobilizării mușchilor respiratori.

Momentan nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri, însă autoritățile trag un semnal de alarmă, în special pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit și pentru cei care fac parte dintr-o comunitate cu o rată scăzută de imunizare.

În Germania, Spania și Polonia, unde a fost depistat virusul poliomielitei, rata de vaccinare variază între 85% și 93%.

Virus mortal
Descoperirea unui virus în apă. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce este poliomielita și care sunt principalele simptome?

Poliomielita este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, în principal prin intermediul traseului fecal-oral, prin ingerarea de alimente sau apă contaminată.

Persoanele afectate pot prezenta o gamă largă a simptomelor, dacă poliovirusul intră în fluxul sangvin. În aproximativ 1% dintre cazuri, virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie, potrivit wikipedia.org.

Pacienții cu poliomielită paralitică pot avea dificultăți la înghițire și se pot sufoca uneori cu salivă, lichide sau alimente. În unele cazuri, partea creierului responsabilă de respirație este afectată, provocând slăbiciune sau paralizie a mușchilor pieptului.

În funcție de locul paraliziei, poliomielita paralitică este clasificată ca spinal, bulbar sau bulbospinal. Encefalita, o infecție a țesutului cerebral, poate să apară în cazuri rare, în special la sugari.

Citește și: Ce este și ce simptome are Boala X? Trăim o nouă amenințare globală

Timpul de incubare al virusului variază de la trei la 35 de zile, cu o durată obișnuită de la 6 la 20 de zile.

Vaccinul împotriva acestei boli a fost inventat în 1995 și introdus pe scară largă. Datorită eforturilor globale, poliomielita a fost eliminată din emisfera vestică până în 1994 și a scăzut considerabil la nivel mondial. Începând cu anul 1988, cazurile cauzate de poliovirus sălbatic au scăzut cu peste 99%, de la aproximativ 350 000, la 33 de cazuri raportate în 2018.