Previziuni sumbre au ieșit la iveală, după ce au fost descifrate 4 tăblițe de prezicere a eclipsei de lună. Se pare că ele fusese adăugate la colecția British Museum în urmă cu mai multe decenii, vechimea lor fiind de aproximativ 4000 de ani, notează Live Science.

Ce scria pe acele tăblițe de prezicere a eclipsei de lună?

Specialiștii spun că acestea erau folosite pentru a prevesti anumite dezastre din lume, sau chiar boli mortale. Mai mult, ele „reprezintă cele mai vechi exemple de compendii de prevestiri de eclipse lunare descoperite până în prezent”, a scris Andrew George, profesor emerit de babiloniană la Universitatea din Londra, și Junko Taniguchi, cercetător independent, într-un articol publicat în Journal of Cuneiform Studies.

Acesta a mai explicat că popoarele din sudul Mesopotamiei la începutul mileniului al doilea î.Hr. procedau în acest fel și se orientau după mai multe coordonate atunci când dădeau aceste verdicte.

Așadar, pe una dintre ele se zice că dacă „o eclipsă se întunecă din centrul ei și se limpezește deodată: un rege va muri, distrugerea Elamului”. Elamul este astăzi zona Iranului, acolo unde în prezent există tensiuni, ba chiar mai mult riscul declanșării unui război.

Imagine reprezentativă pentru tăblițele de prezicere a eclipsei de lună. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

SUA s-ar fi amestecat în toată acestă situație, încercând să detensioneze totul. Orientul Mijlociu s-a pregătit pentru un nou val de atacuri din partea Iranului, după moartea lui Haniyeh, dar și după uciderea comandantului militar de vârf al Hezbollah, Fuad Shukr, într-un atac israelian la Beirut, scrie Times of Israel.

„Este absolut necesar ca toată lumea din regiune să facă un bilanț al situației, să înțeleagă riscul unui calcul greșit și să ia decizii care să calmeze tensiunile, nu să le exacerbeze”, a declarat înaltul diplomat la finalul unei întâlniri cu ministrul australian de externe Penny Wong și ministrul apărării Richard Marles.

O altă tăbliță de lut spune că dacă „o eclipsă începe în sud și apoi se limpezește: căderea Subartu și Akkad”, iar „O eclipsă în ceasul de seară: înseamnă ciumă”.