Află ce curiozități ascund aceste peșteri glaciare vulcanice. El se află în vârful muntelui Rainier, la sud-est de Seattle, Washington și este de-a dreptul fascinant. Numeroase poze postate pe internet arată măreția peșterilor, care parcă sunt de cleștar.

Ce spun oamenii de știință despre aceste peșteri glaciare vulcanice?

Labirintul înghețat se află la peste 14.000 de metri deasupra nivelului mării, numeroși specialiști aventurându-se acolo pentru a face cercetări. Cu toate astea, traseul poate fi unul extrem de periculos. Primul care a ajuns acolo a fost speologul și exploratorul National Geographic Christian Stenner, care a explicat că intrările sunt foarte înguste.

„A fost uimitor să pun piciorul în ea pentru prima dată. Este nevoie de un minut pentru a te orienta cu privire la ceea ce urmează să faci, iar apoi te apuci de treabă”, a spus el, potrivit National Geographic.

Odată cu cercetările, a apărut și un nou studiu publicat în Journal of Cave and Karst Studies, dar și cea mai completă hartă a peșterilor de gheață de pe Muntele Rainer.

Imagine reprezentativă pentru muntele Rainer. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Mai mult, echipa ar fi descoperit un lac subglaciar, Lacul Adelie, care ar putea fi cel mai înalt lac din Statele Unite.

„După cunoștințele noastre, nu există niciun sistem comparabil… nicăieri în lume”, au scris oamenii de știință la acea vreme, notează mountainguides.com.

Potrivit echipelor ajunse acolo, cele mai dificile erau condițiile meteo nefavorabile, dar și eliberarea constantă a picăturilor fierbinți de gaze. Inclusiv în aceste peșteri au fost aduse rovere pe care NASA dorește să le trimită în misiunile de pe Lună, dar și un robot de escaladare.

Cu toate astea, pericolele sunt foarte mari, deoarece există riscul rătăcirii, și nu numai.

„Nu îndrăznești să cobori acolo fără un monitor de gaze și mai multe surse de lumină”, a declarat Cartaya, pentru Eos.

Cercetările nu s-au oprit aici, urmând ca experții să afle pe lângă alte aspecte și cum gazele circulă prin peșteri.