Dacă nu îți vine să crezi, există un studiu despre cea mai sănătoasă brânză din lume. Fie că o mâncăm simplă, cu roșii, o punem o pizza, sau în paste, acest aliment este printre preferatele multora. Aceasta reprezintă o sursă excelentă de proteine și calciu. Mulți o includ de asemenea, în dieta lor alimentară.
Unde se află cea mai sănătoasă brânză din lume?
În anul 2023, World Cheese Awards a decis că cea mai bună brânză se află în Norvegia, care se numește Nidelven Blå. Aceasta este o brânză albastră semisolidă, fabricată manual, la doar două ore de Trondheim, scrie timeout.com.
La concurs au fost trimise peste 4.000 de brânzeturi din întreaga lume pentru a fi evaluate de experți, iar la final, doar 16 au fost desemnate ca fiind cele mai bune. Pe locul al doilea s-a clasat o brânză din Belgia, iar pe 3, una din Elveția.
Potrivit Heathline, brânza Mozzarela este cea mai sănătoasă. Ea este originară din Italia și este de obicei fabricată din lapte de bivoliță. De exemplu, o porție de 28de grame conține:
- Calorii: 85
- Proteine: 6 g
- Grăsimi: 6 g
- Carbohidrați: 1 g
- Sodiu: 6% din valoarea zilnică
- Calciu: 11% din VD
Ea poate fi pusă în salate, în paste, pizza, fie introdusă în diverse feluri de mâncare. Mulți dieteticieni spun că ea nu ar trebui tratată ca un fel de mâncare, ci mai degrabă ca un supliment.
Brânzeturile, surse de proteine și calciu
Brânza feta este și ea foarte bună. De fel, este originară din Grecia și este făcută de obicei din lapte de oaie. Aceasta este mai slabă din punct de vedere al proteinelor cu 2 procente, conform sursei citate mai sus.
Chedarul, popular în Anglia este și el sănătos. El este bogat în proteine și calciu și este o sursă de vitamina K2.
„Brânza este absolut sănătoasă. Poate face parte din planul tău general de alimentație sănătoasă”, a declarat Vanessa Rissetto, un dietetician înregistrat din New York, în cadrul emisiunii TODAY.
Gouda este un alt tip de brânză foarte interesantă la gust. Ea este fabricată din lapte de vacă și băgată în saramură.
Alte tipuri de brânzeturi foarte sănătoase sunt: brânza de capră, parmezanul, ricotta și cottage cheese. Brânza albastră are și ea numeroase vitamine. Bineînțeles, aceste produse nu ar trebui consumate în exces, deoarece majoritatea sunt foarte sărate, iar persoanele cu tensiune arterială ridicată nu ar trebui să le mănânce foarte des. Totodată, unii pot avea alergie la cașcaval sau brânzeturi.