Nu mai este un secret pentru nimeni că Deșertul Sahara este cel mai mare deșert uscat de pe Pământ. Acesta acoperă o treime din continentul african, mai exact 9,4 milioane de kilometri pătrați.

O curiozitate interesantă despre acesta este că denumirea de „Sahara” provine din limba arabă și înseamnă „deșert de nisip”. Se mai spune despre acesta că ar mai proveni de la expresii cum ar fi „sahraa” sau „es-sah-ra” și ar însemna de fapt sterp sau steril.

Tu știai aceste detalii despre Deșertul Sahara

Deșertul este foarte mare și este mărginit de către Oceanul Atlantic la vest, Marea Roșie la est, Marea Mediterană la nord și Sahel Savannah la sud. Țările pe care le cuprinde sunt: Algeria, Ciad, Egipt, Libia, Mali, Mauritania, Maroc, Niger, Sahara de Vest, Sudan și Tunisia.

Există foarte multe caracteristici terestre în acest deșert, dar a ieșit în evidență pentru câmpurile de dune de nisip pe care le observăm de cele mai multe ori în filme.

Aceste dune pot ajunge la 183 de metri înălțime și acoperă 15% din tot deșertul. Bineînțeles că nu este cunoscut doar pentru aceste caracteristici, ci și pentru faptul că acolo se găsesc chiar și munți, podișuri, câmpii acoperite cu nisip și pietriș și chiar saline.

Muntele Koussi este cel mai înalt din deșert și ajunge la 3.415 metri, iar Depresiunea Qattara din Egipt este cea mai adâncă, ea având 133 de metri la nivelul mării.

Tu știai aceste detalii despre Deșertul Sahara? Sursă: Fotografie generată de AI
Tu știai aceste detalii despre Deșertul Sahara? Sursă: Fotografie generată de AI

Flora și fauna în deșertul Sahara

Se pare că în ciuda condițiilor dure pe care le oferă deșertul, acolo există destul de multe plante și animale. Se pot regăsi 500 de specii de plante, 70 de specii de mamifere, 90 de specii de păsări și 100 de specii de reptile.

Cămilele sunt principalele atracții ale Deșertului și provin din America de Nord. În urmă cu 3 și 5 milioane de ani acestea și-au creat un drum prin Istmul Bering.

Cu 3.000 de ani în urmă, acestea au fost domesticite chiar pe Sud-estul Peninsulei Arabe, iar scopul final a fost folosirea lor ca transport.

Curiozități despre deșertul Sahara

– oamenii de știință estimează că dimensiunea totală a Saharei a crescut cu 10% față de cum era acum aproape un secol. Deși acest lucru se datorează parțial ciclurilor climatice naturale, schimbările climatice determinate de om sunt, de asemenea, responsabile.

– în timpul lunilor de vară, temperaturile în Sahara sunt în medie între 38-46°C.

– în acest deșert s-a descoperit cea mai veche mumie din lume în anul 1958, pe nume Tashwinat din Libia.

– pe timpul iernii temperaturile scad până la îngheț