Sărbătorile de iarnă sunt însoțite de numeroase obiceiuri românești, transmise din generație în generație. Iată câteva tradiții de Ignat, care se respectă an de an pe 20 decembrie.
Tradiții și obiceiuri de Ignat
Potrivit calendarului ortodox, pe data de 20 decembrie, creștinii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor. Potrivit bisericii, a fost apărătorul creștinismului și a îndurat multe chinuri și pedepse, pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa.
În tradiția populară, oamenii obișnuiesc să sacrifice porcii în ziua de Ignat, așa cum este numită, pentru a avea suficient timp să pregătească mâncarea tradițională de Crăciun.
La sate, în ajunul Ignatului, gospodinele fierb grâu, apoi trebuie să-l tămâie și să-l binecuvânteze. Apoi, toți locuitorii casei gustă din acel grâu, iar ce rămâne se aruncă dimineața la păsările din grădină. Numai așa vor fi cu toții feriți de necazuri și supărări.
În dimineața zilei de Ignat, oamenii pregătesc lucrurile pentru tăierea porcului, precum și locul în care va avea loc sacrificarea. După ce este pârlit, animalul se porționează și se pregătesc pachetele de carne, șorici și șuncă.
Când totul este gata, se pun bucăți de carne în tuci, pentru „pomana porcului”. Din carnea prăjită vor mânca toți cei care au participat la tăierea porcului.
Superstiții de Ignat
De Ignat nu se fac treburi în gospodărie sau casnice. Se spune că femeile se vor îmbolnăvi dacă vor spăla, vor coase sau vor da cu mătura.
La tăierea porcului, oamenii miloși nu trebuie să asiste, căci se crede că porcul moare cu mare greutate, iar carnea nu va mai fi bună. Cel care taie porcul, nu trebuie să strângă din dinți, că să nu iasă carnea porcului tare și să fiarbă cu greu.
Copiii sunt așezați pe porcul pârlit, acoperit cu pături, pentru a fi voioși tot anul următor. În unele zone, cei mici sunt însemnați pe frunte cu sângele animalului, în semnul crucii, pentru a fi feriți de boli de-a lungul anului următor.
Atunci când oamenii aducă porcul tăiat în casă, e bine să intre mai întâi cu căpățâna, cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc.
Se zice că dacă vezi sânge în ziua de Ignat, vei fi ferit de boli tot anul.
În trecut, tăierea porcilor negri, era un ritual pentru obținerea de remedii magice.
Citește și: Tradiții de Crăciun în alte țări. Ce obiceiuri sunt respectate în lume pe 25 decembrie
Dacă porcul este negru, oamenii pun o strachină cu mei dedesubt, în care să se adune sângele. După ce meiul se usucă, se macină și afumă cu el copiii ca să le treacă de guturai.
Dacă splina porcului este peste tot groasă, se zice că iarna va fi grea de la început până la sfârșit.