Foarte multe persoane ajung să se confrunte cu probleme dentare de la vârste fragede. Astfel, multe dintre acestea ajung să își piardă dinții și să recurgă la implanturi. Iată tot ce trebuie să știi despre implantul dentar!
Tot ce trebuie să știi despre implantul dentar
Implanturile dentare reprezintă soluții sigure și rapide, ce ne ajută să ne recăpătăm sănătatea orală. Un implant dentar înseamnă un dispozitiv medical, care se inserează în os cu scopul de a pregăti o viitoare lucrare protetică sau coroană dentară. Practic, acesta înlocuiește rădăcina naturală a dintelui și transmite direct forța osului pe toată lungimea implantului.
Implanturile dentare sunt recomandate tuturor persoanelor care își doresc să aibă din nou o dantură completă. Fie că este vorba despre lipsa unui singur dinte și pacientul vrea să îl înlocuiască printr-o procedură ce nu afectează dinții vecini, fie că este vorba despre lipsa mai multor dinți, implanturile sunt soluții potrivite, cu ajutorul cărora poți avea din nou o dantură sănătoasă.
Când dinții sunt puternic afectați și alte tratamente nu pot fi aplicate, implantul poate reprezenta o soluție.
Beneficiile implantului dentar sunt numeroase. Dintre acestea fac parte:
- redarea unui zâmbet frumos și natural;
- realizarea corectă a masticației și a vorbirii;
- igienizare ușoară, la fel ca în cazul dinților naturali, prin periaj dentar de două ori pe zi;
- durabilitate crescută în timp;
- oferă o ocluzie (mușcătură) normală;
- creșterea încrederii în sine.
Recuperarea după implantul dentar
În primele ore de la inserarea implanturilor dentare, medicul stomatolog te va sfătui să nu consumi alimente. Ca urmare a faptului că încă te afli sub efectul anesteziei, îți poți mușca obrazul sau buzele.
Pe parcursul perioadei de recuperare sunt indicate alimentele moi. Este important să-i oferi gingiei și mucoasei timp de acomodare. Unele persoane pot experimenta un ușor disconfort după procedurile stomatologice, dar care poate fi ameliorat cu ajutorul medicamentelor analgezice sau a antiinflamatoarelor. Cu toate acestea, este important să urmezi doar tratamentele indicate de medicul stomatolog.
Igiena dentară este foarte importantă pentru menținerea durabilității implanturilor, dar și pentru sănătatea cavității bucale. Astfel, sunt indicate următoarele:
- spălarea dinților de cel puțin 2 ori pe zi;
- folosirea dușului bucal sau a aței dentare;
- utilizarea apei de gură;
- optarea pentru o periuță cu peri moi (care să nu zgârie suprafața implantului);
- folosirea unei paste de dinți fără particule abrazive (precum se găsesc în majoritatea pastelor de dinți pentru albire);
- achiziționarea apei de gură și a pastei de dinți ce au în compoziție substanțe antiseptice și care favorizează vindecarea gingiei.